Първият етап от ваксинирането срещу COVID-19 в област Пловдив приключи, имунизирани са общо 645 медици

Първият етап от ваксинацията срещу COVID-19 в област Пловдив, която стартира на 27 декември, приключи. Имунизираните медици са общо 645, от които 338 лекари от болничната и доболнична помощ, 139 специалисти по здравни грижи, 129 души помощен персонал и 39 дентални лекари.

В Пловдив и областта ваксинирането се извърши в 13 болници и в РЗИ. Това съобщи областният управител и председател на Областния кризисен щаб Дани Каназирева на проведената днес съвместна пресконференция с РЗИ.

По думите й най-голям е броят на имунизираните в УМБАЛ „Свети Георги“ – 175 и в здравната инспекция, където на 190 медици от Спешна помощ, джипита и стоматолози е поставена първата доза от ваксината.

От своя страна заместник-директорът на РЗИ доктор Аргир Аргиров съобщи, че все повече са желаещите за ваксинация и към момента има над 4000 медици в Пловдивска област, които искат да се ваксинират. Той подчерта, че до момента няма алергични реакции при нито един от имунизираните.

И д-р Аргиров, и областният управител изразиха надежда, че през следващите месеци ще има ефект както от започналата ваксинация, така и от предприетите мерки за овладяване на епидемията.

„На областно ниво беше изключително важно решението за наличните легла в COVID отделенията за пациенти на Спешна помощ – 99 ежедневно  се подържат. Това спря разкарването на линейки, чакането за приемане и улесни пациентите и лекарите. Освен това от Спешна помощ отчитат 50% спад на хоспитализациите, допълни Каназирева.

Според  направения анализ става ясно, че от 1 декември до 29 декември от Спешна помощ са хоспитализирали общо 689 души, от които 189 в областта.

За първата половина на месеца в Пловдив са хоспитализирани 312 души, а в областта – 115. За втората половина на месеца в Пловдив са хоспитализирани 188 души- близо 50% по-малко, а в областта – 74.

Към момента  разкритите легла в болниците в Пловдив и областта са 1156, като от тях 100 са за интензивно лечение. За първата половина на месец декември свободните легла за терапевтично лечение са били средно 177, а за интензивно лечение средно 13. За втората половина терапевтичните легла са близо 400, което е двойно повече, а  интензивните – 25. Това сочат данните на Областната информационна система за легловата база в COVID отделенията.

Предстои до края на януари 2021 година да бъдат разкрити още 69 легла в УМБАЛ „Св. Георги“.

„Изпращаме трудна година. Като областен управител и председател на ОКЩ искам да е с надежда, че наистина започва началото на края на тази тежка ситуация и че скоро ще се върнем към обичайния си живот, защото извън кризата с COVID ни чакат още много задачи.

Пожелавам на всички здраве и успешна нова 2021 година", заключи Дани Каназирева.

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини