САЩ разполагат дронове MQ-9 Reaper в Румъния

Американските ВВС са разположили безпилотни разузнавателно-нападателни апарати MQ-9 Reaper и около 90 военнослужещи са разположени в авиобаза в румънския град кампия-Турзий. Това съобщава командването на ВВС на САЩ в Европа и Африка.

"Американските военновъздушни сили са разположили самолети MQ-9 Reaper и около 90 военновъздушни сили в 71-ва авиобаза в Кампия Турция, Румъния, за събиране на разузнавателна информация, наблюдение и разузнаване в подкрепа на операциите на НАТО", се казва в съобщението на пресслужбата.

Отбелязва се, че безпилотни летателни апарати и военен персонал са разположени в Румъния "за дълго време", без да се уточнява срокът на пребиваването им.

През юни миналата година стана известно, че MQ-9 Reaper ще бъдат временно разположени в Естония с цел да бъдат подкрепени разузнавателните мисии на американските съюзници от НАТО.

MQ-9 Reaper е безпилотен самолет с турбовитлов двигател. Скоростта му може да достигне над 400 км в час. Максималната продължителност на полета е 24 часа.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини