Решаването на споровете между Турция и САЩ е спешна необходимост, заяви Чавушоглу

Намирането на пътища за решаване на споровете между Турция и САЩ е спешна необходимост не само заради двустранните отношения, но и заради трансатлантическото сътрудничество, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу в интервю за испанската информационна агентция ЕФЕ, цитирано от в."Хюриет дейли нюз".

Турция цени отношенията си със САЩ, които са с дълбоки корени. Ние имаме съюзничество, което е издържало проверката на времето и има важно значение за оформянето на трансатлантическия политически пейзаж, е заявил Чавушоглу в интервюто, дадано по верме на вчерашното му посещение в Мадрид.

Чавушоглу е отбелязал, че Анкара и Вашингтон имат сега разногласия по редица важни въпроси, засягащи специално националната сигурност на Турция, като помощта на САЩ за терористичната групировка ПКК/СЗН, бездействието им по отношение на ФЕТО и санкциите им срещу Турция.

Анкара разглежда сирийските кюрдски Сили за защита на народа /СЗН/ като терористична гурпировка, свързана с нелегалната Кюрдска работническа партия /ПКК/. Кюрдската работническа партия /ПКК/ е призната за терористична организация от Турция, ЕС и САЩ. Според Анкара организацията на живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен е отговорна за опита за преврат в Турция от юли 2016 г. Движението на Гюлен се разглежда от турските власти като терористична организация - Фетхуллахистка терористична организация /ФЕТО/.
Чавушоглу изтъкна, че Турция високо оценява посещението на избрания за президент на САЩ Джо Байдън в Анкара по време на мандата му като вицепрезидент при управлението на Барак Обама, осъществено след опита за преврат в Турция от юли 2016 г., с което той е демонтрирал солидарността си с турското правителство и нация.

Ние се надяваме, че този опит от първа ръка за опасността, която създава тази терористична организация, ще позволи на новата американска администрация да предприеме спешно и конкретно действие по отношение на ФЕТО и нейния лидер, заяви Чавушоглу.

Той подчерта, че преди всичко Турция се надява, че новата американска администрация ще осъзнае стратегическата важност на турско-американските отношения и ще предприеме необходимите стъпки за развитие на пълния им потенциал. Начинът за това е да решим нашите разногласия чрез диалог и дипломация, както правят съюзници, каза Чавушоглу.
Той изтъкна, че добра първа стпъка за това би било премахване на санкциите срещу Турция, наложени от администрацията на Доналд Тръмп.

На 14 декември САЩ наложиха санкции на управлението за отбранителна промишленост на Турция и неговия директор Исмаил Демир, както и на още трима отговорни служители заради покупката на руски противовъздушни системи С-400 от страна на Анкара. Санкциите са въведени в съответствие със Закона за противопоставяне на противниците на Америка чрез санкции /CAATSA/.

Няма място за заплахи или санкции между съюзници, изтъкна Чавушоглу, като подчерта, че тези санкции са директна обида към суверенитета на Турция.

Чавушоглу посочи, че Турция е значим съюзник в НАТО и има принос в усилията на алианса да изпълнява основни задачи, особено за колективната отбрана, управлението на кризи и сътрудничеството в сферата на сигурността.

Той отбеляза, че НАТО предоставя солидна основа за подобряване на отношенията със САЩ, като добави, че новата американска администрация би трябвало да осъзнае важността на Турция в рамките на алианса.

Ние се надяваме, че администрацията на Байдън ще види това и ще започне с нас съдържателен диалог, който ще ни помогне да се върнем към нашия действителен дневен ред и да започнем да си сътрудничим по-ефективно по редица въпроси в диапазона от Сирия до Либия, посочи Чавушоглу.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини