Започна най-мащaбният съдебен процес срещу стотици членове на Ндрагета

Изображение 1 от 2

    Три часа отне на италианския съд само да съобщи имената на няколкостотинте обвиняеми.

    Така започна процесът срещу членовете на мафиотската група Ндрангета. Разследването продължава от 2016 г., а акции срещу членове на бандата се провеждат през 2019 г. в Италия, Германия, Швейцария и България. В резултат на това над 400 души отиват на съд. Сред тях са не само лидерите на бандата и нейни редови членове, но и италиански политици, служители, полицаи, бизнесмени и адвокати. Те са обвинени в престъпления, извършени в Италия и други страни през последните 30 години. Убийства, търговия с наркотици, корупция, пране на пари са само част от обвиненията.

    Разследването беше водено от прокурора Никола Гретери - най-известният борец в страната срещу мафията, който живее под закрила на държавата повече от 30 години.

    Както Гратери каза пред Франс прес преди да започне процесът, дълбоките му познания по тяхната психология му помагат да залови престъпниците. Защото самият той е израснал с мафията: "Когато бях дете, ходех в същото училище с децата на босовете на Ндрангета и мои съученици бяха бъдещите членове на тази група, които след това започваха да търгуват с наркотици. Израснал съм в район, управляван от мафията. На стоп до училище периодично виждах убити хора отстрани на пътя. Когато пораснах, реших, че е трябва да се боря срещу това".

    За да може изобщо да се осъществи този процес, властите изграждат отделна зала на площ 3 хиляди квадратни метра, така че всички участници да бъдат настанени при спазване на  мерките. В центъра на цялата тази тълпа обвиняеми е лидерът на мафиотски клан Луиджи Манкузо. Смята се, че той е този, който решава проблемите, които възникват между клановете, защото самата Ндрангета се състои от множество кланове, които действат  автономно в различни региони не само на Италия, но и в целия свят.

    След като сицилианската Коза Ностра и неаполитанската Камора започват да губят влияние, Ндрангета всъщност се превръща в най-мощната мафиотска групировка в Италия, която действа и в Европа.

    Процесът срещу членовете ѝ се провежда в град Ламеция Терме в регион Калабрия, считан за неофициална столица на Ндрангета. Дейностите на групата вече не са видими за обикновените хора. Местните жители обаче са наясно как работи и какво прави Ндрангета. Това е мафия, но по-млада. Ндрангета се появява преди 100 години. Това не е мафията, както вероятно си я представяме - гангстери, които тичат наоколо с пистолети, не. Това е по-скоро делова мафия, бизнес.

    Днес Ндрангета се счита за една от най-богатите и влиятелни мафии в света по отношение на паричния оборот. Няма диви ужаси, тя не се интересува от обикновения човек на улицата. 

    Когато пандемията на коронавируса започна в южните райони на Италия, където проникването на мафиози в различни структури е особено високо, членовете на Ндрангета моментално поеха контрола върху здравната система и ситуацията само се влоши, някои болници изобщо не работеха. И въпреки че се смята, че Ндрагета не са успели да проникнат в най-високите етажи на италианската власт, нейните членове имат огромно влияние в регионите, казва италианският политолог Андреа Джаноти:

    "Най-тревожното, най-сериозното въздействие, което могат да окажат, е икономическото. Защото особено по време на криза те имат огромно количество пари и са готови, разбира се, не само да направят всякакви инвестиции, но и да предложат помощ на гражданите, така да се каже, в затруднение. И тогава това става начало на участието на престъпна организация в различни бизнеси на гражданите. Това е смъртоносен кредит, може да се каже".

    Очаква се процесът срещу членовете на Ндрангета да отнеме няколко години. В изслушванията ще участват близо 500 адвокати и хиляда свидетели, включително бивши мафиоти, които рискуват да нарушат кодекса на честта на членовете на Ндрангета и да дадат показания в съда.

    Видеа по темата

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      0 0
      18:15, 14 яну 2021
      В България мафията си назначава главни прокурори.
    Последни новини