Нов "бразилски щам" на коронавируса идентифициран в Япония

Япония уведоми министерството на здравеопазването на Бразилия в събота (9 януари), че е идентифициран нов щам на новия коронавирус при четирима пътници, пристигнали в Токио от Амазония.

Според информация, предоставена на Министерството на здравеопазването от японските здравни власти, новият вариант има 12 мутации, една от които е установена и във вариантите, вече идентифицирани в Обединеното кралство и Южна Африка, която предполага по-голям потенциал за предаване на вируса.

Няма обаче научни доказателства, които да предполагат, че новите варианти биха повлияли на ефективността на лабораторните изследвания или на ваксините срещу Covid-19.

Бразилските пътници са пристигнали в японската столица на 2 януари след престой в Амазония. Те са развили леки симптоми и са под карантина в Токио.

От четиримата пътници мъж на около 40 години има проблеми с дишането, жена на 30 години съобщава за главоболие и болки в гърлото, а тийнейджър има температура. Другият бразилец, тийнейджър, няма симптоми.

Мутацията, известна като E484K, открита първоначално в Южна Африка и при следващи варианти в Бразилия и Япония, предизвика тревога сред изследователите. Забележителното е, че тази мутация е възникнала напълно независимо в тези отдалечени една от друга дестинации.

Въпреки че изследванията на новия вариант са ограничени, бразилско проучване този месец разглежда пациент, който се е възстановил от Covid-19, и се оказал реинфектиран с новия, мутирал щам.

Публикацията за изследването още не е рецензирана, но авторите са установили, че мутацията E484K може да е "свързана с избягване на неутрализиращите антитела", което означава, че може да заобиколи естествената защитна памет на тялото, която дава имунитет.

Мутацията E484K, както и при британския вариант, възниква в протеина на вируса, което му позволява да се свързва по-лесно с рецепторите на човешките клетки, потенциално повишавайки неговата инфекциозност.

Има няколко мутации на новия коронавирус от появата му в края на 2019 г. и повечето са имали пренебрежимо малък ефект върху неговата предаваемост или тежест.

Според няколко проучвания, британският вариант е до 70% по-заразен от разпростанения досега във Великобритания и Европа. А южноафриканският вариант изглежда е по-ефективен при избягване на естествената реакция на организма.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини