11 °C

Асеновград отбеляза 143 години свобода

Изображение 1 от 3

  Кметът на Асеновград доктор Христо Грудев и заместник-кметът по хуманитарните дейности в общината присъстваха на тържественото честване на 143-тата годишнина от Освобождението на града.

  Празникът започна с концерт на Представителния духов оркестър на ВВС. Точно в 12:00 ч. асеновградски свещеници отслужиха заупокойна панихида.

  Доктор Грудев поднесе венец и се поклони пред делото на генерал Виктор Дандевил, чийто паметник се извисява в близост до един от параклисите на Асеновград.

  Слово по повод празничния ден изнесе професор Димо Чешмеджиев – доктор на историческите науки и преподавател в ПУ „Паисий Хилендарски“.

  Той разказа, че Дандевил е руски генерал от френски произход. Неговата поява на Балканите е свързана със службата му по време на Сръбско - Турската война от 1876 г., когато той отива в Белград. Там набира доброволци за участие във войната и получава първия си голям орден. Включва се и в Руско – Турскота война. Служи и в корпуса на генерал Гурко.

  Дандевил получава една изключително важна задача, която изпълнява блестящо - успява да изпревари турската армия при завземането на Етрополе, което било подготвено според плановете на османското командване - да бъде вторият Плевен. По този начин той проваля операцията.

  Участва в много важен етап от войната – това е зимното преминаване на Стара Планина. Турското командване подценява този проблем. Смятат, че е невъзможно да се премине планината при тези условия, обаче това се случва и така се дава тактическо предимство на руската армия. Тогава зимата е била по-сурова, а снегът е достигал 2 - 3 метра.

  Погледнато от друг ъгъл, Дандевил е човекът, който освобождава Пловдив. Битката се е водела в полите на Родопите.

  Генерал Дандевил има много дълъг живот. Починал е през 1907 г. Служил е до над 80-годишна възраст. Целият му живот е посветен само на армията. Освен всичко той е и известен военен автор, посветил редица свои публикации на военното дело, разказвал е и за Руско - Турската война.

  Венци и цветя пред паметника на генерал Виктор Дандевил поднесоха председателят на Общински съвет - Асеновград Драгомир Георгиев, депутати, общински съветници, общественици и граждани.

  Източник: Asenovgrad.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 25.02.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Прилагайки знанията и опита си, успешно ще се включите в изпълнението на професионална или друга задача, с която ще подобрите финансите си. Други ще споделят времето си с приятели в общи занимания или развлечения. Преди да поемете ангажимент към други хора, помислете, защото може да се окаже по-трудно за изпълнение, отколкото предполагате.
  25 фев 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Каквито и предложения да получите днес, свързани ли са с нерви и напрежение, подминете ги смело. Погрижете се за вътреш-ната си хармония и спокойствие и си осигурете пълна почивка в семейството. Заниманията на открито - туризъм, плуване или игра с децата са все неща, от които се нуждаете, и които ще ви тони-зират. Вечерта очаквайте гости от далече.
  25 фев 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Днешният ден е твърде специален за вас, тъй като ще видите плановете си за страхотно прекарване на нощта осъществени. Вие мислите освен за собственото си прекарване и за настроението на другите, но в това отношение едва ли ще има за какво да се притеснявате.
  25 фев 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Ще задълбочите връзката си с човек, с когото ви свързват не само бизнес-отношения, но и приятелски чувства. Това ви помага пълноценно да се развивате, спокойни и съсредоточени. Във възможностите ви е заедно да постигнете всичко, което намирате за полезно и необходимо. Размяна на гостувания с приятели или роднини.
  25 фев 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Използвайте пълноценно днешния ден. Ще придвижите напред делата си и ще подготвите условията за бъдещи бизнес-сделки. Периодът е силен и за личните ви изяви. Творците ще се радват на добра оценка от публиката и критиката. С изкуството си ще доставите наслада в душите на много хора.
  25 фев 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Няма да ви липсват емоции, които могат и да променят плановете ви за бъдещето. Анализирайте даденостите и ако сте убедени в правотата на мислите си, не се колебайте да действате. Бъдете по-решителни и ще успеете. Очертава се пътуване, което ще ви направи по-романтични и отпочинали.
  25 фев 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ако потърсите път, ще го откриете, независимо на къде сочи той. Съюзите ли се с любовта, ще развиете нови качества и ще станете по-добри. Това е сигурно, работете и за духовното си усъвършенстване, няма да ви липсва подкрепа. В бизнеса са възможни изненади от конкурентите ви.
  25 фев 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Напълно наясно сте с целите и възможностите си и това ви прави много по-устойчиви в сравнение в конкурентите ви. Не предприемате излишни рискове, като предпочитате да работите бавно и сигурно. Едва ли някой ще успее да ви изненада с нещо, вие просто изпреварвате чуждите идеи. В личен план запознанството с магнетична личност силно ще ви развълнува.
  25 фев 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Прекарвате този ден извън дома си в срещи с различни хора. Общуването е начин на живот за вас и вие едва ли сте в състояние да прекарате много време сами. В личен план се радвате на подчертания интерес на забележителна личност към вас. Добре ще е ако се възползвате от добрите шансове, които имате. Приятел ще ви помоли за услуга, не му отказвайте.
  25 фев 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Чувствате се добре и с интерес ще приемете предизвикателствата на деня. Заемете се с личните си дела и денят ви ще бъде ползотворен. Не се притеснявайте да бъдете искрени с ваши близки. Имате за разрешаване домашни проблеми. Децата ще ви поискат съвет и помощ. Изслушайте ги внимателно. Можете да бъдете наистина близки с тях.
  25 фев 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Няма да ви е скучно, ще има върху какво да мислите и какво да правите. Много от вас ще се отдадат на професионалните си ангажименти, но и домът ще им наложи изискванията си. Ще ви вълнува интимната страна на живота ви и ще проявите силен интерес към някой, който ви се харесва.
  25 фев 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С желание и интерес ще се посветите на работата си, очаквайки добри развития. И не грешите, предстоят развръзки, които ще ги ускорят. Избягвайте да спорите и проявете търпимост към мнения, несъвпадащи с вашите. В следобедните часове ще общувате с хора, чиито желания съвпадат с вашите.
  25 фев 2021
  Последни новини