Депутати от ЕП предупредиха за последиците от китайски проекти в Сърбия

Двадесет и шест депутати от Европейския парламент предупредиха в писмо до европейския комисар по разширяването Оливер Вархей за все по-голямото китайско влияние в Сърбия и щетите за околната среда, възникнали след реализирането на няколко проекта на китайски компании от тежката индустрия в Сърбия, съобщи агенция Бега.

Депутатите са призовали Вархей да припомни на правителството на Сърбия да се придържа към националното законодателство и правилата на Европейския съюз, съобщи Радио Свободна Европа.

Събитията от изминалите години са тревожни по отношение на китайските инвестиции в тежката индустрия в Смедерево, Бор, Костолац, се казва в писмото.

Китайската компания Зиджин Майнинг пое в края на декември рудния басейн Бор, единствен производител на мед и благородни метали в Сърбия. Част от имуществото на металургичния комбинат Смедерево купи през 2016 г. тогавашният китайски Хестил, а днес групата HBIS. Китай участва и в реконструкцията на ТЕЦ Костолац в Сърбия.

Екологичната ситуация драстично се влоши след идването на китайските компании, влияейки на колективното здраве и благосъстоянието на местните общности. Въпреки тенденциите на замърсяване над приемливите нива, сръбското правителство не наложи обектите да се затворят и ситуацията да се подобри, се казва в писмото, чиито инициатори са словашката евродепутатка Мириам Лексман от Европейската народна партия и германският евродепутат от Зелените Райнхард Битикофер.

Посочва се, че тревожната тенденция продължава и в случая с китайската фабрика за гуми "Шандонг Линдонг" в Зренянин и че въпросните инвестиции в Сърбия са обявени за проекти от национално значение. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ха
    Хаха
    0 0
    12:46, 20 яну 2021
    Защо ЕС възнамерява, като "присъедини" Сърбия да им завземе тези находища и производства! В такъв случай те няма да замърсяват природата...ей, евротарикати, ей! Браво на Сърбия!
Последни новини