ЕС и Китай се готвят да обяват успешен край на преговорите за инвестиционно споразумение

ЕС и Китай се подготвят да обявят утре успешно приключване на първоначалните преговори за сключване на двустранно споразумение за инвестиции. Това съобщи европейски участник в преговорите, пожелал да не бъде назоваван.

По неговите думи споразумението не обхваща въпросите с обществените поръчки и проверката на външните инвестиции от гледна точка на сигурността. Според него в следващите месеци предстои постигнатото споразумение да премине правна оценка, за да може след това да се пристъпи към ратификация.

Предвижда се споразумението да допринесе за изравняване на двустранния търговски обмен, като засега европейският пазар остава по-отворен за китайски изделия, отколкото китайския пазар за европейското производство. Договореностите не обхващат въпроса за достъпа на "Хуавей" до европейския далекосъобщителен пазар, нито изискванията бъдещите инвестиции в ЕС да бъдат съобразени с опазването на околната среда.

По думите на източника се очаква споразумението да допринесе за еднакво отношение към европейските и местните инвеститори в Китай, да улесни търговията с електромобили и дейността на частни болници европейска собственост в азиатската страна. Според него това ще бъде най-мащабното инвестиционно споразумение, сключвано от Китай досега.

Източникът отбеляза, че споразумението засяга въпроса с принудителния труд. По неговите думи ЕС запазва възможността при нужда да прилага новоприетото европейско законодателство срещу нарушителите на правата на човека по света.

В навечерието на очакваното обявяване на успешното приключване на преговорите с Пекин днес ЕС призова за освобождаването на задържаните в Китай защитници на човешките права. Изявлението на Европейската служба за външна дейност е по повод осъждането на четири години затвор на китайска журналистка, отразявала началото на пандемията от Kовид-19 в Ухан. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини