12 °C

Със собствен дигитален център се сдоби ГБ "Паисий Хилендарски"

Изображение 1 от 3

  Заместник-кметът по хуманитарните дейности в Асеновград инженер Петър Петров участва в откриването на първия дигитален център в града.

  "Уважаеми съграждани, изключително радостен съм от факта, че в Асеновград вече има дигитален център. Той ще бъде в помощ както на общината, така и на музеите, читалищата, а и на жителите на града.

  Целта е чрез това устройство да се сканират важни за историята ни документи, които ще съхранят наследството на Асеновград. Радостен съм и от факта, че се разкриват нови работни места.

  Искам да благодаря за инициативността на Градската библиотека "Паисий Хилендарски", в лицето на нейния директор Милена Марковска, както и на ръководството на „КЦМ“ за дарените финансови средства в размер на 18 000 лева, без които реализацията на идеята щеше да бъде доста по-трудна", каза заместник-кметът Петров.

  Милена Марковска обясни пред присъстващите, че скенерът, с който се е сдобила библиотеката, е съвременен и многофункционален. Освен това, към 18-те хиляди лева, осигурени от дарителя "КЦМ", са инвестирани средства от библиотечния бюджет в закупуването на софтуер, моторизирана везна и компютър с монитор.

  Дигиталният център ще осигури необходимата технологична база за дигитализиране с цел опазване на културното книжовно документално историческо наследство.

  Началото ще бъде поставено със сканирането на местния периодичен печат – вестници, които са излизали в Асеновград в миналото.

  Дигитализирането ще започне от печатните издания, съхраняващи се в Градска библиотека, а след това - и в музея.

  Идеята е да се създаде архив на местния периодичен печат. Сканирани могат да бъдат и артефакти.

  Дигиталният център ще се ползва и от архива на община Асеновград. Във времето, дигитализация ще се осъществява и за фирми, които искат да съхранят на електронен носител архивните си документи.

  За външни фирми и граждани вероятно услугата ще се заплаща или ще се ползва по определен ред, но дали и на каква стойност - ще бъде уточнено и уредено впоследствие.

  Източник: Asenovgrad.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 28.02.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Днешният ден едва ли ще ви изненада с нещо, но ако решите да положите малко повече усилия може би ще изненадате себе си. Някои от вас имат възможност да постигнат нещо, към което отдавна се стремят и точно днес това ще ви се отдаде много по-лесно от когато и да било друг път. Сигурно знаете за какво става дума и ако имате късмет ще се сетите навреме за да го направите.
  28 фев 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ще се радвате на добро сътрудничество с деловите си партньори. Не отлагайте среща с важен за вас човек. Сега е момента да действате по-открито и да покажете това, на което сте способни. Даденостите съвпадат с желанията ви и не ви остава нищо друго, освен да действате.
  28 фев 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Всичко, което правите днес ще ви носи удовлетворение, защото се отнасяте към него с предпочитание. Контролирайте емоциите си и не допускайте да пропуснете нещо важно заради невъздържаност или недобре преценена ситуация. Радвайте се на малките неща, не бъдете максималисти.
  28 фев 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  В основата на компромисите днес се корени успешната ви работа. Независимо с какво се занимавате, бъдете готови да се съгласявате с мнението на околните и да се стараете да потушавате възможните конфликти. Това ще ви спести ценно време и доста главоболия. Постигате добри резултати в нещо, което предприемате сами. Следвайте намерението си докрай.
  28 фев 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Работата ви днес ще върви с променлив успех. Влагате прекалено много емоции дори в дребни неща и това може бързо да ви изтощи. В личен план проявявате излишна упоритост, която може да влоши положението ви без да ви донесе никакъв положителен резултат. Дори да ви е трудно, постарайте се да говорите открито за нещата, които ви интересуват.
  28 фев 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Необходимо ви е повече самочувствие и увереност в собствените сили, за да успеете да реализирате плановете си. Ще получите доста разумен съвет относно начина си на действие, за който трябва да сте благодарни. Не правете необмислени покупки.
  28 фев 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Денят е успешен за онези от вас, които си търсят работа. Успявате да намерите предложения, които ви удовлетворяват и едва ли някой ще се учуди ако съвсем скоро смените работното си място. Във ваш плюс е че бързо се адаптирате към нови места и ситуации. Бързо установявате нови познанства, което още повече улеснява промените при вас.
  28 фев 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Активни и уверени в себе си ще получите добра оценка за работата си и съответното възнаграждение за труда си. За сметка на това в личния си живот е възможно да изживеете разочарования. Помислете дали сте отговорили на нечии очаквания и чия е вината за разминаването ви с тях.
  28 фев 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще съобразите външните си изяви с духовните си потребности и така ще ги направите по-впечатляващи. Добрата реклама е най-голямата ви печалба днес. Очакванията на бизнесмените ще се доближат до реалността, само с малко изключени. Някои от делата ви ще ви изправят пред избор, който трябва да направите днес.
  28 фев 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Не позволявайте на никой да ви пречи на успешния ви ход в реализиране на целите ви. Сътрудничеството ви с определени хора ще бъде ползотворно, но не бива да налагате на всяка цена мнението си. В противен случай рискувате да провалите нещо, което със сигурност върви към успех.
  28 фев 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Очаква ви успешен ден, наситен с много срещи и разнородни контакти. Общуването е ваша стихия обаче затова няма да е чудно че успявате да постигнете значителни резултати в тази област. Не е трудно да ви повярва човек за каквото и да било, толкова е силна способността ви да убеждавате При това го правите с обаянието, характерно за Водолея.
  28 фев 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С общи усилия ще приключите проект или друга задача, еднакво интересна за вас и хората от обкръжението ви. Застанете на принципни позиции, когато се очаква да бъдат взети важни решения и не допускайте съмненията у някого да възпрат общия устрем. В крайна сметка ще се поздравите с повече свършена работа, което означава и по-добри доходи.
  28 фев 2021
  Последни новини