Заместник-кметът на Асеновград: Не е компрометиран укрепеният участък от свлачището

Във връзка с медийни публикации заместник-кметът по строителството на Асеновград инженер Стоян Димитров коментира качеството на строителните дейности на пътя към Асеновата крепост.

Той съобщи, че в участъка, в който са се получили деформации, е зона извън укрепителните работи.

"Не е компрометиран укрепеният участък от свлачището. Деформацията на настилката е възникнала точно в контактната зона между стария и новия асфалт.

В момента, в който се преовлажни, участъкът започват такива слягания. Оглед беше извършен както от специалисти от проектантския екип, така и от независими експерти.

И двете мнения сочат, че проблемът е преовлажняване на участъка. Отправени са предписания около стената да се отрежат 25 метра и там да се направи едно дренажно съоръжение, което да отвежда водите, като в края да се изгради шахта", обясни Димитров.

Той съобщи, че към настоящия момент ще бъдат изпълнени аварийни дейности, чрез които да не се допусне свличане на участъка встрани от укрепената зона.

Той увери, че община Асеновград възнамерява да изпълни и двете мерки, които са предписани. Т.е. да се уловят водите, които преминават от там и да бъдат отведени директно в дерето така, че да не се овлажнява участъкът, след което следва да спре слягането.

Стоян Димитров припомни, че в инвестиционната програма на Асеновград за 2021 г. са заложени около 30 000 лева за проектиране на проект за цялостно решение на гореспоменатия проблем.

"Тъй като районът е свлачищен, трябва да се намери кардинално решение, защото свлачища могат да възникнат при преовлажняване на почвата, било то преди или след укрепения участък.

За целта ще търсим възможност за финансиране през държавни институции, които имат възможност да осигурят съответното финансиране", допълни заместник-кметът.

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини