7 °C

Георги Запрянов е големият победител в конкурса "Най-добро домашно вино, реколта 2020"

Изображение 1 от 4

  Кметът на Асеновград доктор Христо Грудев награди майсторите винари днес, на Трифоновден – Деня на лозята и виното. 

  Отличен като най-добрия винар в 29-ия конкурс за „Най-добро домашно вино, реколта 2020“ в Асеновград тази година е Георги Запрянов. Неговото производство спечели в надпреварата сред 63 вина.

  Георги е асеновградчанин, който има собствен бизнес, а винопроизводството му е хоби. На любимото си занимание той отделя всяка свободна минута, защото хубавото вино има нужда от внимание и любов. Георги стана първенец майстор с Каберне Фран.

  Освен кметът Грудев награди връчваха също заместник-кметът по хуманитарните дейности инженер Петър Петров и заместник-председателят на Общинския съвет в града Иван Чохаджиев.

  Найден Найдев от Асеновград пък се нареди на второто място с Мавруд.

  Трети във виненото състезание стана асеновградчанинът Стамен Стоянов с Каберне/Мерло.

  С награда за „Най-добро бяло вино“ бе отличена Вили Стоянова от Асеновград с Каберне Фран.

  Победител в категорията „най-добро розе“ е асеновградчанката Румяна Буцева със сорт мавруд.

  Нели Петкова от Пловдив с Каберне Фран зае първата позиция в категорията „Производител от населено място извън община Асеновград“.

  Второто място тук е за Атанас Атанасов с Каберне Совиньон. А трети се нареди Илия Стаменов с Мерло.

  С наградата „Най-млад участник“ бе удостоен Илия Стаменов на 35 г. от село Крумово. Тя се връчва традиционно от „Ротари клуб“.

  Ресторант „Асеновец“ в Асеновград също традиционно връчва буре на „Най-възрастния винар“. Тази година това е Стамен Стаменов.

  Специалната награда „Никола Македонски“ на община Асеновград за „Най-добър домашен мавруд“ бе връчена на Никола Георгиев.

  Всички майстори, достигнали до финала на конкурса, получиха грамоти и специални бъклици.

  В края на церемонията за първи път бе предаден венецът на приемствеността във винената надпревара в Асеновград.

  Миналогодишният победител Борислав Ангелов положи короната на настоящия носител на приза Георги Запрянов със заръката занаятът и тайната на хубавото вино да се предава на бъдещите поколения и те да продължават тази традиция.

  Минути, преди да обяви кои са най-добрите винопроизводители за реколта 2020 г., градоначалникът Грудев разказа малко исторически данни за един от най-старите винари - Аристи Чорбаджака. Именно пред неговия паметник, издигнат в Асеновград, победителите получиха наградите си.

  Легендарният винар е роден през 1886 г., на 27-ми януари. Той е емблематична фигура за Асеновград.

  „Аристи е наемал около 350 декара земя в града и околията. И след като дадял капарото не разрешавал на собствениците да пристъпват в лозята. Той започвал гроздобера на Димитровден. Когато хората вече пиели от новото вино,

  Аристи тогава започвал да бере от своите лозя. Легендарният винар изчаквал захарността на гроздето да премине 28 градуса. А случили се есента да е дъждовна, което компрометира захарността, пращал работниците си да обелят кората на лозата, за да не може влагата да се качва нагоре до гроздовете. Майстор прочут е бил той, работил е във винпрома в града.

  Ние, асеновградчани, сме наследници на неговото майсторство и затова и нашите винопроизводители не отстъпват по умения. Казват, че само с вкусване на 3-4 зрънца грозде Аристи познавал каква е захарността и на кое място е расло. Честит празник на всички“, обърна се към присъстващите кметът доктор Грудев.

  Той посочи, че празничната програма е доста по-оскъдна в сравнение с предишни години, но сега трябва да се спазват изискванията на Националния оперативен щаб, с което самите ние, хората, подпомагаме разхлабването на противоепидемичните мерки.

  Източник: Asenovgrad.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 01.03.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Днешният ден едва ли ще ви изненада с нещо, но ако решите да положите малко повече усилия може би ще изненадате себе си. Някои от вас имат възможност да постигнат нещо, към което отдавна се стремят и точно днес това ще ви се отдаде много по-лесно от когато и да било друг път. Сигурно знаете за какво става дума и ако имате късмет ще се сетите навреме за да го направите.
  01 мар 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ще се радвате на добро сътрудничество с деловите си партньори. Не отлагайте среща с важен за вас човек. Сега е момента да действате по-открито и да покажете това, на което сте способни. Даденостите съвпадат с желанията ви и не ви остава нищо друго, освен да действате.
  01 мар 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Всичко, което правите днес ще ви носи удовлетворение, защото се отнасяте към него с предпочитание. Контролирайте емоциите си и не допускайте да пропуснете нещо важно заради невъздържаност или недобре преценена ситуация. Радвайте се на малките неща, не бъдете максималисти.
  01 мар 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  В основата на компромисите днес се корени успешната ви работа. Независимо с какво се занимавате, бъдете готови да се съгласявате с мнението на околните и да се стараете да потушавате възможните конфликти. Това ще ви спести ценно време и доста главоболия. Постигате добри резултати в нещо, което предприемате сами. Следвайте намерението си докрай.
  01 мар 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Работата ви днес ще върви с променлив успех. Влагате прекалено много емоции дори в дребни неща и това може бързо да ви изтощи. В личен план проявявате излишна упоритост, която може да влоши положението ви без да ви донесе никакъв положителен резултат. Дори да ви е трудно, постарайте се да говорите открито за нещата, които ви интересуват.
  01 мар 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Необходимо ви е повече самочувствие и увереност в собствените сили, за да успеете да реализирате плановете си. Ще получите доста разумен съвет относно начина си на действие, за който трябва да сте благодарни. Не правете необмислени покупки.
  01 мар 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Денят е успешен за онези от вас, които си търсят работа. Успявате да намерите предложения, които ви удовлетворяват и едва ли някой ще се учуди ако съвсем скоро смените работното си място. Във ваш плюс е че бързо се адаптирате към нови места и ситуации. Бързо установявате нови познанства, което още повече улеснява промените при вас.
  01 мар 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Активни и уверени в себе си ще получите добра оценка за работата си и съответното възнаграждение за труда си. За сметка на това в личния си живот е възможно да изживеете разочарования. Помислете дали сте отговорили на нечии очаквания и чия е вината за разминаването ви с тях.
  01 мар 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще съобразите външните си изяви с духовните си потребности и така ще ги направите по-впечатляващи. Добрата реклама е най-голямата ви печалба днес. Очакванията на бизнесмените ще се доближат до реалността, само с малко изключени. Някои от делата ви ще ви изправят пред избор, който трябва да направите днес.
  01 мар 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Не позволявайте на никой да ви пречи на успешния ви ход в реализиране на целите ви. Сътрудничеството ви с определени хора ще бъде ползотворно, но не бива да налагате на всяка цена мнението си. В противен случай рискувате да провалите нещо, което със сигурност върви към успех.
  01 мар 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Очаква ви успешен ден, наситен с много срещи и разнородни контакти. Общуването е ваша стихия обаче затова няма да е чудно че успявате да постигнете значителни резултати в тази област. Не е трудно да ви повярва човек за каквото и да било, толкова е силна способността ви да убеждавате При това го правите с обаянието, характерно за Водолея.
  01 мар 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С общи усилия ще приключите проект или друга задача, еднакво интересна за вас и хората от обкръжението ви. Застанете на принципни позиции, когато се очаква да бъдат взети важни решения и не допускайте съмненията у някого да възпрат общия устрем. В крайна сметка ще се поздравите с повече свършена работа, което означава и по-добри доходи.
  01 мар 2021
  Последни новини