Георги Запрянов е големият победител в конкурса "Най-добро домашно вино, реколта 2020"

Изображение 1 от 4

    Кметът на Асеновград доктор Христо Грудев награди майсторите винари днес, на Трифоновден – Деня на лозята и виното. 

    Отличен като най-добрия винар в 29-ия конкурс за „Най-добро домашно вино, реколта 2020“ в Асеновград тази година е Георги Запрянов. Неговото производство спечели в надпреварата сред 63 вина.

    Георги е асеновградчанин, който има собствен бизнес, а винопроизводството му е хоби. На любимото си занимание той отделя всяка свободна минута, защото хубавото вино има нужда от внимание и любов. Георги стана първенец майстор с Каберне Фран.

    Освен кметът Грудев награди връчваха също заместник-кметът по хуманитарните дейности инженер Петър Петров и заместник-председателят на Общинския съвет в града Иван Чохаджиев.

    Найден Найдев от Асеновград пък се нареди на второто място с Мавруд.

    Трети във виненото състезание стана асеновградчанинът Стамен Стоянов с Каберне/Мерло.

    С награда за „Най-добро бяло вино“ бе отличена Вили Стоянова от Асеновград с Каберне Фран.

    Победител в категорията „най-добро розе“ е асеновградчанката Румяна Буцева със сорт мавруд.

    Нели Петкова от Пловдив с Каберне Фран зае първата позиция в категорията „Производител от населено място извън община Асеновград“.

    Второто място тук е за Атанас Атанасов с Каберне Совиньон. А трети се нареди Илия Стаменов с Мерло.

    С наградата „Най-млад участник“ бе удостоен Илия Стаменов на 35 г. от село Крумово. Тя се връчва традиционно от „Ротари клуб“.

    Ресторант „Асеновец“ в Асеновград също традиционно връчва буре на „Най-възрастния винар“. Тази година това е Стамен Стаменов.

    Специалната награда „Никола Македонски“ на община Асеновград за „Най-добър домашен мавруд“ бе връчена на Никола Георгиев.

    Всички майстори, достигнали до финала на конкурса, получиха грамоти и специални бъклици.

    В края на церемонията за първи път бе предаден венецът на приемствеността във винената надпревара в Асеновград.

    Миналогодишният победител Борислав Ангелов положи короната на настоящия носител на приза Георги Запрянов със заръката занаятът и тайната на хубавото вино да се предава на бъдещите поколения и те да продължават тази традиция.

    Минути, преди да обяви кои са най-добрите винопроизводители за реколта 2020 г., градоначалникът Грудев разказа малко исторически данни за един от най-старите винари - Аристи Чорбаджака. Именно пред неговия паметник, издигнат в Асеновград, победителите получиха наградите си.

    Легендарният винар е роден през 1886 г., на 27-ми януари. Той е емблематична фигура за Асеновград.

    „Аристи е наемал около 350 декара земя в града и околията. И след като дадял капарото не разрешавал на собствениците да пристъпват в лозята. Той започвал гроздобера на Димитровден. Когато хората вече пиели от новото вино,

    Аристи тогава започвал да бере от своите лозя. Легендарният винар изчаквал захарността на гроздето да премине 28 градуса. А случили се есента да е дъждовна, което компрометира захарността, пращал работниците си да обелят кората на лозата, за да не може влагата да се качва нагоре до гроздовете. Майстор прочут е бил той, работил е във винпрома в града.

    Ние, асеновградчани, сме наследници на неговото майсторство и затова и нашите винопроизводители не отстъпват по умения. Казват, че само с вкусване на 3-4 зрънца грозде Аристи познавал каква е захарността и на кое място е расло. Честит празник на всички“, обърна се към присъстващите кметът доктор Грудев.

    Той посочи, че празничната програма е доста по-оскъдна в сравнение с предишни години, но сега трябва да се спазват изискванията на Националния оперативен щаб, с което самите ние, хората, подпомагаме разхлабването на противоепидемичните мерки.

    Източник: Asenovgrad.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини