България забъркана в скандал с избора на европрокурори

Европейският парламент e изискал цялата документация, свързана с номинациите за Европейската прокуратура на кандидатите от Белгия, България и Португалия. Причината е съмнение, че е било пренебрегнато мнението на комисиите за подбор на европейски прокурори.

В случай на отказ да се предоставят документите Европарламентът ще се обърне към Съда на ЕС, съобщи базираното в Брюксел електронно издание EURACTIV.

Миналият септември Колежът на Европейската прокуратура положи клетва пред Съда на Европейския съюз в Люксембург. Така бяха положени основите на първата независима европейска прокуратура, която отговаря за разследването и изправянето пред съда на хора, уличени в престъпления, засягащи финансовите интереси на ЕС.

Изборът на 22-ма национални прокурори не премина гладко. Те са представители на страните членки, които подкрепиха създаването на Европейската прокуратура, коментира изданието. И напомня, че държавите членки са били поканени да предложат по трима кандидати, след което независима комисия за подбор да излъчи победителя, който да представи страната в колежа на Европейската прокуратура.

В случая с Белгия, България и Португалия обаче решенията на комисията за подбор бяха отменени с министерско решение и в крайна сметка бяха посочени кандидати, които не бяха първият избор.

Eвpoдeпyтaти ĸoмeнтиpaт пo aдpec нa Cъвeтa нa EC: "Aĸo нямaтe ĸaĸвo дa ĸpиeтe, пoĸaжeтe дoĸyмeнтитe". Te иcĸaт дa знaят нa ĸaĸвo ocнoвaниe ca пpeдпoчeтeни ĸaндидaти, ĸoитo нe ca oцeнeни нaй-виcoĸo oт нeзaвиcимaтa ĸoмиcия пo избopa. Mиниcтpитe нe би тpябвaлo дa пpeнeбpeгвaт пpeпopъĸaтa нa oцeнъчнaтa ĸoмиcия, ocвeн aĸo нe ca пoлyчили oт cъoтвeтнaтa дъpжaвa инфopмaция, ĸoятo нaлaгa paзмecтвaнe нa ĸaндидaтитe, съобщава изданието.

Cĸaндaлът зaceгнa ocoбeнo cилнo Πopтyгaлия, ĸъдeтo зaм.-миниcтъp нa пpaвocъдиeтo пoдaдe ocтaвĸa.

Преди година комисия по подбор на кандидатите номинира трима българи: Десислава Пиронева - прокурор в Софийска градска прокуратура; Светлана Шопова-Колева - прокурор в Софийска градска прокуратура; Теодора Георгиева - съдия в Административен съд - София град. През юли Съветът на ЕС назначи Теодора Георгиева за българският представител в Европейската прокуратура.

В края на януари евродепутатката от "Обнови Европа" София ин'т Велд определи като спорни назначенията на делегирани прокурори в европейската прокуратура от Португалия, Белгия и България

Въпросът ще бъде поставен днес в Комисията по граждански свободи и вътрешен ред (ЛИБЕ), където от името на португалското председателство на Съвета на ЕС е поканена за обяснение португалската министърка на правосъдието Франсишка ван Дунем.

Източник: offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини