Включват част от исканията на асеновградчани в инвестиционната програма след проведеното обществено обсъждане

Кметът на Асеновград доктор Христо Грудев инициира среща, на която бяха обсъдени предложенията, отправени от гражданите по време на общественото обсъждане на бюджета и инвестиционните разходи на общината за 2021 г.

Както стана ясно на самото мероприятие, част от идеите на хората вече са предвидени в строителната програма.

Такова, например, е междублоковото пространство зад „Ловното“ в града и други.

Някои от предложенията на асеновградчани, за които има възможност да бъдат изпълнени, намериха място в преработената инвестиционна програма на община Асеновград.

По предложение на Росица Вангелова ще се заложат средства за ремонт на улица „Поп Матей“ – в участъка, осигуряващ връзката между „Александър Стамболийски“ с вече ремонтираните „Захари Стоянов“ и „Спортист“. Отсечката свързва и зони, в които се намират СУ „Свети Княз Борис I“, ДГ „Пролет“, както и Центърът за ранно детско развитие, залата за вдигане на тежести „Иван Веселинов“, Градският плувен комплекс и спортна зала „Асеновец“.

Ще се отделят финанси и за довършването на улица „Георги Ковачев“ - в участъка от ДГ „Зорница“ в квартал „Запад“ до бъдещия локал на пътя Пловдив – Смолян, преди кръговото кръстовище на околовръстния път на Асеновград. След като бъде направена отсечката, ще се облекчи натоварването на светофара при улица „Лозница“ и булевард „България“.

По този начин голяма част от жителите на квартал „Запад“ ще могат по-лесно и бързо да се включват в главния път за Пловдив и индустриалната зона.

След срещата при кмета доктор Грудев се взе решение и за средствата за разширяване и довършване на детската площадка в така наречената „Македонска махала“ в квартал „Долни Воден“.

Прието бе и предложението на Георги Ваклушев за ремонт на улица „Стадиона“ в село Конуш.

Част от предложенията, отправени по време на публичното обсъждане, ще бъдат отложени във времето.

Например, реализирането на идеята на Даниел Пенелов - на улица „Спортист“ да се изгради детска площадка в парцел №209, се налага да изчака. Това може да се случи, след като приключи урегулирането на общинските и частните имоти в района.

За детска площадка в квартал „Горни Воден“ пък, за което беше проведен и разговор с кметския наместник там, ще се търси подходящо място.

Същата в момента е изградена върху имот, който е собственост на Българската православна църква (БПЦ).

За квартал „Горни Воден“ общинската администрация счита за целесъобразно да насочи средства и поетапно да бъде ремонтирана улица „Свети Кирик“. Тя се явява основна пътна артерия. По нея ежедневно преминават много автомобили и пешеходци. Улицата е и единствения път до манастир „Свети Свети Кирил и Юлита“.

Други молби и искания от граждани, изразени по време на публичното обсъждане, ще бъдат подложени на коментар, тъй като същите не са в правомощията и възможностите на община Асеновград.

Такива са: републиканският път Асеновград – Първомай, за който вече се проведе среща с представители на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ); водоснабдяването на село Косово, за което ще се търси решение съвместно с ВиК – Пловдив; изграждането на парк „Баделема“ и реновирането на гребна база „40-те извора“, за които ще се търси финансиране от европейски фондове.

Източник: Asenovgrad.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини