Ветото на президента върху суперпрокурора не спъна правната комисия

Ветото на президента върху суперпрокурора не мина в правна комисия.

ГЕРБ не споделят мотивите на ветото. Това обясни Красимир Ципов. Разследващият главния прокурор не е с приравнен статут на обвинител номер едно според него. Имало и гаранции за независимостта на този прокурор. Критиките във ветото смятаме за неоснователни, изтъкна Ципов.

Социалистът Крум Зарков попита защо се налага въвеждането на фигурата на прокурор, който да разследва главния прокурор. Той поиска становище на поне един юрист, който да е намерил поне брънка логика в предложенията на ГЕРБ, върнати от държавния глава. Според червения депутат проблемите в съдебната система нямало да се решат с въвеждането на екстравагантни фигури в съдебната система. Подобни половинчати предложения биха предизвикали смях в едни среди и тъга с други, обясни Зарков.

Очаквано и Обединени патриоти не застанаха зад ветото. Християн Митев дори не вижда мотиви във ветото на Румен Радев. Според него достатъчен бил срокът за обществено обсъждане на предложението за суперпрокурор. Няма да подкрепя ветото на президента, категоричен бе Митев.

Припомняме, в началото на декември ГЕРБ предложиха да се създаде фигурата на разследващ прокурор, който да разследва обвинител №1. Законодателната инициатива цели да се отговори на препоръките на ЕК, както и на Венецианската комисия.

Очакванията са прокурорът, който да разследва главния прокурор, да бъде избран от март 2021 г.

През ноември 2019 година тогавашният правосъден министър Данаил Кирилов се срещна с експерти от Венецианската комисия във връзка със законопроекта за въвеждане на ефективен механизъм за разследване срещу главния прокурор и председателите на върховните съдилища.

Венецианската комисия прие очакваните препоръки към страната ни за разследването на главния прокурор и реформата в съдебната система.

Прокуратурата обаче не приема да има отделен прокурор, разследващ главния.

В началото на януари пък Венецианската комисия определи идеята като "странна".

Миналата седмица президентът върна с вето фигурата на прокурора, разследващ главния.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини