Украйна: Спирането на ”Северен поток 2” е въпрос на живот и смърт

Спирането на строителството на газопровода ”Северен поток 2” е въпрос на живот и смърт за украинците. Това обяви шефът на борда на директорите на украинската държавна петролно-газова компания ”Нафтогаз” Андрий Коболев.

Докато транзитът на газ до Западна Европа минава през страната, украинската газотранспортна система е "част от системата на отбраната" и промяната в географията на доставките ще навреди на държавата, смята той.

"Тогава страната ни ще стане много по-уязвима от руската агресия. Ето защо спирането на Северен поток 2" е, без преувеличение, въпрос на живот или смърт за нашите граждани ", написа Коболев във "Фейсбук".

Проектът за газопровод "Северен поток 2" включва изграждането на две тръби с общ капацитет 55 млрд. куб. метра газ годишно от руското крайбрежие през Балтийско море до Германия. Също така тръбата ще премине през териториалните или изключителни икономически зони на Финландия, Швеция и Дания.

САЩ, които рекламират своя втечнен природен газ в ЕС, както и Украйна, Полша, Латвия и Литва, активно се противопоставят на "Северен поток 2".

През декември 2019 г. Вашингтон наложи санкции върху тръбопровода, в резултат на което швейцарската компания Allseas спря да полага тръбите.

Работата продължи година по-късно: през декември 2020 г. руският кораб "Фортуна" изтегли 2,6 километра тръби в германските води. В резултат на това, според оператора на проекта Nord Stream 2 AG, около 148 километра от тръбопровода са останали недовършени от общата дължина на двете му линии от 2460 километра: 120 в датските води и 28 в Германия.

Работата е договорена с датските власти от 15 януари, планирано е строителството на територията на кралството да приключи до края на април. Германското разрешително за тръбопровода е валидно до края на май.

Източник: FrogNews

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Бе
    Безочие
    7 -1
    18:15, 18 фев 2021
    Ако газовата тръба е част от отбраната на Украйна, защо очакват Русия да инвестира в украинската отбрана?
  • 2
    какво ги ибе руснака че има договор с германеца. те къде се бутат между държавни отношения.
  • 3
    Ай
    ай ся
    4 -1
    10:54, 19 фев 2021
    То и за Германците прокарването е на живот и смърт. Не могат да си позволят газта да им минава през територията на тъпите украинци и уния да рекетират руснака за трандитни такси. Вследствие на което газта за германеца ще поскъпне.
Последни новини