13 °C

Френски преподаватели от университета "Галатасарай" в Истанбул са заплашени от експулсиране

Около петнайсет френски преподаватели от престижния университет "Галатасарай" в Истанбул са заплашени от експулсиране след отказ на турските власти да им издадат разрешително за работа на фона на остри напрежения между Анкара и Париж, съобщава АФП.

Шестима от тези преподаватели, пожелали анонимност, споделят, че имат чувството, че са странични жертви на конфронтацията между френския президент Еманюел Макрон и турския му колега Реджеп Тайип Ердоган във връзка със Сирия, Либия или Източното Средиземноморие.

Въпросът придобива дипломатическо измерение заради обстоятелствата в двустранните отношения, но и заради важността на този университет, основан през 1992 г. по силата на двустранно споразумение между президентите Франсоа Митеран и Тургут Йозал. Париж разглежда това висше учебно заведение с 5000 студенти като "флагман на френско-турското сътрудничество", отбелязва АФП.

Всичко започва през септември, когато френските преподаватели, чието разрешително за работа се подновява всяка година, са призовани за първи път да се явят на изпит за оценяване на езиковите им познания по турски.

През декември те научават, че само тези, достигнали ниво за напреднали В2, а именно шест от всички, ще получат разрешение да останат.

Това изискване на турския Съвет за висше образование, орган, подчинен на президента Ердоган, изглежда е в отговор на подобна мярка, наложена от Париж на преподаватели и имами от редица страни, включително Турция, посочва АФП, като уточнява обаче, че във Франция за това са предвидени срокове и подкрепа.

Теоретично френските преподаватели, някои от които живеят в Турция от 20 години, рискуват да бъдат експулсирани. Ако се опитат да напуснат Турция, може да им бъде наложена голяма глоба и забрана за връщане в страната.
Преподавателите са смятали, че ще могат да се явят на повторен изпит в някой от многото центрове за езикова подготовка в Истанбул, но научили, че се приема само сертификат, издаден от Института "Юнус Емре", който обаче сега не организира изпити заради пандемията.

За да ги подготви, университетът предложил на преподавателите да имат по 24 часа седмично часове по турски, освен обичайната им работа.

Междувременно обаче преподавателите, които се намират в нередовно положение, без необходимите разрешителни, изпитват притеснения.

Излизам възможно най-малко, за да избегна полицейските проверки. Имам чувството, че съм под домашен арест, е споделил един от засегнатите преподаватели.

За тези които са пристигнали тази година, ситуацията е още по-лоша - тъй като никога не са получавали разрешително за местопребиваване, те нямат турски идентификационен номер, което би им позволило да си открият банкова сметка или да имат абонамент за телефон, отбелязва АФП.

Френският посланик в Анкара Ерве Магро се е срещнал с председателя на Съвета за висше образование Йетка Сарач, но е казал миналата седмица на преподавателите, че не е бил постигнат изход от ситуацията.

Същевременно турското министерство на образованието е уведомило миналия месец, че смята да оценява нивото на познания по турски на всички чуждестранни преподаватели, "като се започне от френските преподаватели".

При създалата се безизходна ситуация, френските преподаватели разчитат сега на мобилизацията на техните турски колеги и студенти, които гледат с лошо око на нарастващото вмешателство на властите на територията на университетите, отбелязва агенцията.

Като проява на единство френските и турските преподаватели в "Галатасарай" се очаква да прочетат утре съвместна декларация пред университета, посочва АФП.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 26.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не проявявайте самоинициатива там, където са нужни колективни действия, ако искате да го приключите добре и в срок започнатото.Доверете се на партньорите си, говорете за намеренията си и търсете мнението им по всички общи въпроси. Вечерта ви ще е различна, но не неприятна. Ще забравите за грижите и ще се заредите с много положителни емоции.
26 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Постепенно се приближавате към целта си и не е изключено точно днес да я постигнете. Упоритата ви работа и непоколебимата увереност в успеха най-после ще бъдат удовлетворени. Не пропускайте да отбележите и подкрепата, която ви оказват най-близките ви хора. Покажете им своята признателност с недвусмислен жест.
26 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не допускайте натовареността ви днес да попречи на вече уговорени срещи с приятелите ви. Финансовите резултати от дейността ви може да не са в границите, които предвиждате, но ще ги имате. Каквито и да са даденостите, предстоят ви хубави моменти. Има на какво да се радвате, ако не го виждате, жалко за вас.
26 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Дистанцирайте се от всякакви дразнители и си осигурете творческа атмосфера край вас. Пред следващата седмица ви очаква разработването на определен проект, който започвате от днес. Сътрудниците ви ще останат удовлетворени от предложение, което правите и с готовност ще се включат в задачата.
26 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Притесненията ви ще отпаднат и ще получите повече, отколкото сте очаквали. Едно ново начало ще промени отговорностите ви, като по-голяма част от тях ще се трансформират в нови. Ще създавате перспективни връзки и ще общувате с хора, които ще са ви от полза. Ще се радвате на добро настроение и ще успеете да направите и някой друг щастлив.
26 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Търпението е ключа към успеха ви днес. С каквато и работа да се захващате, бъдете толерантни към другите и избягвайте конфликтите. Това ще ви спести време и доста главоболия. Постигате добри резултати в дейност, която сте си поставили като цел. Децата ще ви донесат радостни вълнения с успехите си.
26 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Разчупете леда в сърцето си, приемете любовта и загърбете всякаква злоба, завист и омраза. В професионален план нещата ви ще вървят блестящо, което ще предизвика доволство у вас. Направете малък подарък на любимия си човек, този жест на внимание ще подобри отношенията ви. Задръжте това топло усещане колкото се може по-дълго.
26 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Амбицирани сте да постигнете мечтата си. Високите ви цели изискват и смелост, която очевидно не ви липсва. При затруднения не се колебайте да потърсите подкрепа. Настроението ви ще е приповдигнато и от вътрешното ви усещането за нещо вълнуващо и хубаво. Споделете го с любимите си хора и нищо няма да го помрачи.
26 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не се плашете, ако днес в дома ви е малък хаос. Просто подходете с разбиране на неспокойствието на вашите близки и се опитайте да им помогнете, доколкото ви е възможно. Ако имате възможност да работите - направете го, няма да съжалявате. Имате твърде много енергия и най-разумно ще е да я оползотворите.
26 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изразявайки увереността си, печелите привърженици и работата ви спори. Ще разширите възможностите си в бизнеса, ако откриете върху какво още да концентрирате енергията си. Ще ви предложат съдружие и ще споделите надеждата на някой за по-добро бъдеще. Любовта е до вас и ви вдъхновява.
26 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
С роднини ще се радвате на придобивки и приятни вести. В бизнес-отношенията и общите начинания е добре да синхронизирате действията с партньорите си, за да ускорите развитията в своя полза. Високите ви амбиции ще ви мотивират да поемете повече отговорности, но с ясна цел - печалба.
26 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ако говорите за това, което интересува другите, и двете страни ще спечелят. Това е особено важно за тези от вас, които си търсят работа. Опитайте се да убедите работодателя си, че квалификацията която притежавате, ще ви позволи да допринесете за личния си успех и за този на фирмата му.Денят ви ще бъде слънчев, само малко повече хъс и ще успеете.
26 фев 2021
Последни новини