13 °C

Служители на шивашко предприятие с отказ да се ваксинират, собственикът с намерение да прекрати работа

Собственикът на голямо шивашко предприятие в Димитровград може да прекрати своята дейност до края на април месец тази година, това заяви Пламен Цонев след запитване на Dimitrovgrad.BGvesti.Net.

Причината за евентуалното затваряне на фабриката е отказът на почти всички служители да се ваксинират срещу COVID-19, предвид усложняващата се епидемиологична обстановка в страната и света.

По инициатива на собственика и РЗИ се е провело допитване във фабриката за желанието на служителите да бъдат ваксинирани срещу COVID-19.

Целта е била да се организират временни кабинети в предприятието, където служители и дори техните роднини да бъдат имунизирани срещу коварния вирус, като дори предприятието се ангажира да осигури бързи тестове за установяване на инфекция от грип и коронавирус преди извършването на ваксинацията, заяви Цонев.

След допитването до целия персонал се оказва, че желаещите да се ваксинират са много малка част от работещите там.

Цонев каза, че е направил всичко възможно, за да може неговите служители да се ваксинират, като е водил и многократни разговори с отговорните институции, за да може да осигури тази възможност на персонала си.

По информация от служители обаче, им е бил поставен ултиматум, че за да останат да работят, ще трябва да се имунизират, но явно това не им е повлияло, тъй като са отхвърлили дадената им възможност.

Цонев заяви, че няма да освобождава служители поради отказ от ваксинация, но тези, които не желаят да се ваксинират, ще започнат да покриват разходите за тестовете за коронавирус, които се правят във фабриката регулярно, за да се осигури безопасна работна среда на персонала, след появата на заразен служител.

От началото на коронакризата фабриката е отделила около 100 000 лева за превенция, като непрестанна дезинфекция и тестове за коронавирус на персонала, след всеки положителен случай в предприятието.

"Аз мисля за всички служители и правя всичко което ми е по силите, за да ги предпазя от зараза в работната им среда", заяви той.

"Всички трябва да разберат, че ваксинацията е единственият начин да се предпазим от епидемията и всички официални проучвания го потвърждават" заявява Пламен Цонев.

"Но в същото време не искам тези, които отказват ваксинация, да се разболяват и да разпространяват заразата във фабриката, както и разходите за тестове и дезинфекция да са на гърба цялото предприятие, което се отразява на всички служители, ваксинирани и такива, които не желаят да се ваксинират", споделя още той.

Опасенията на Цонев са, че може предприятието да последва съдбата на фабрика от почти същия калибър и бранш в България, което всеки момент ще обяви фалит, поради разпространение на заразата между персонала.

След избухването на коронавирусната зараза в предприятието, то спира дейност и не може да изпълнява поръчките от чуждестранни фирми за производство на продукция. След което клиентите на предприятието спират да подписват нови договори с него и това го принуждава да спре работа. "Имаше опасност да затворим още есента, защото поръчките ни паднаха наполовина и благодарение на държавната помощ 60/40, успяхме да задържим целия персонал до момента. Аз всеки месец трябва да осигуря над 300 000 лева за заплати на персонала", заяви Цонев.

В социалните мрежи все по често се среща информация за големи работодатели, които опитват да принудят своите служители да се ваксинират срещу kоронавирус, като биват заплашвани с освобождаване от работа, ако не го направят. Мнението на адвокати по казуса е, че работодателяt не може да налага такова изискване към работника, ако той не е съгласен и се аргументират.

В същото време доцент Кунчев заяви, че държавата е гарантирала, че ваксинацията ще бъде безплатна и доброволна. Но ако обаче работодател реши да бъде задължителна за неговите служители, това си е решение на работодателя, заявява Кунчев в началото на декември 2020 година.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Fe
    fen
    0 0
    11:33, 24 фев 2021
    Г-н директоре,удри!!!А помня,с каква жигула,дойде шопу,а какво кара,в момента.
Последни новини