Още има време САЩ да блокират балканския брат на "Северен поток"

"Северен поток 2" далеч не е единственият руски тръбопровод, към който трябва да се насочим. По-малко известният "Турски поток" е еднакво важен за Москва като лост за влияние върху правителствата на Централна и Източна Европа", пише в свой анализ за руското влияние по линия на "Турски поток" Центърът за европейски политически анализи (Center for European Policy Analysis – CЕРА). Авторитетният вашингтонски мозъчен тръст е специализиран в анализите по въпросите на Източна Европа

В статията "Още има време САЩ да блокират балканския брат на "Северен поток" https://cepa.org/still-time-for-the-u-s-to-block-nord-streams-balkan-brother/ авторът ѝ Стивън Бланк се спира върху подмолния начин на реализацията на газопровода в интерес на Русия, блокирайки реалните възможности за диверсификация на енергийните доставки не само в страната, но и в региона.

Той припомня, че "Турски поток" е замислен през 2014 г. като начин за изолиране на Украйна от Европа, лишавайки я от влияние върху износа на руски газ, както и за заобикаляне на правилата на ЕС. Газопроводът се обляга на предишното си въплъщение "Южен поток", и има за цел да увеличи руското влияние на Балканите, да улеснява руските клиентелисти да придобиват ключови роли и постове в балканските правителства, както и да подкопават демокрацията и влиянието на Запада в тези правителства, пише Бланк.

По думите му тези способи на държавно превземане са стандартна руска практика в световен мащаб и България илюстрира проблемите, породени от този тръбопровод. Още през 2012 г. Мойзес Наим, бивш редактор на сп. "Форин полиси", посочи България като "криминализирана държава". И тази корупция се дължи в много голяма степен на всеобхватното руско влияние в енергийния и медийния сектор, коментира Бланк.

"Турски поток", стартиран миналата година и в момента в процес на разширение олицетворява тази корупция. Той доставя руски газ за газопреносната мрежа на Турция и в крайна сметка ще се разклони до точки в България, Сърбия и Унгария. "Турски поток" навлиза във водата близо до Анапа, на руското Черноморие, и излиза на брега на турското крайбрежие на около 100 километра западно от Истанбул, близо до село Къйъкьой. Премиерът Борисов, който определи този втори газопровод като "Турски поток - 2" казва, че ще гарантира, че България ще се превърне в газов хъб, способен да доставя на Европа азиатски или други газови доставки освен Русия (може би забравяйки, че президентът Путин едва ли ще подкрепи използването на руски актив за своите конкуренти)", пише в анализа.

В него се отбелязва, че Москва финансира този тръбопровод чрез подставени фирми и въпреки българските официални изявления, че "Турски поток" няма нищо общо с България, страната е в "прицелния обсег" на газопровода от самото начало.

"Следователно правителството на САЩ може да продължава да налага санкции насочени към газопровода, и да заплашва със санкции срещу България. България е държава-член на НАТО, макар че американските политици може би са по-склонни да припомнят, че Борисов е бивш служител на Министерството на вътрешните работи от комунистическата епоха и бодигард на Тодор Живков", отбелязва авторът.

Независимо от официалните твърдения, че частта на този газопровод от България до Сърбия и Унгария, наречен "Балкански поток" е изцяло финансиран от България и отговаря на разпоредбите на ЕС, истината е доста по-различна, пише в анализа.

"Новоизтекли документи в България потвърждават, че Русия е действала чрез саудитски, беларуски и европейски компании, за да избегне санкциите на САЩ срещу "Турски поток". По този начин Русия доставя газа, изгражда тръбопровода и го финансира чрез подставени лица. Освен това цялата схема е била предварително планирана през 2019 г., преди да започне строителството. Това не е просто поредният епизод за руската корупция на българските корпоративни и правителствени агенции. По-скоро това илюстрира превземането на държавата, тъй като газопроводът "Балкански поток", т.е. "Турски поток 2" с друго име, е държавно предприятие", коментира авторът.

"Турски поток" – проект на "Газпром", ще резервира до 90% от националната газопреносна система на България до 2040 г., значително, ограничавайки регионалната търговия с газ. Това ще изтласка алтернативния втечнен природен газ (LNG) и азерския газ от регионалната мрежа, въпреки че България уж изгражда своя участък от интерконектора Гърция – България (IGB), за да достави азерски газ в България тази година. По този начин твърденията на България, че ще завърши IGB и ще получи този азерски газ, са много съмнителни, допълва той.

"Изборът де факто за "Турски поток", а не за диверсификация на доставките на газ с азерски газ, също ще замени българското транзитно споразумение с "Газпром" до 2030 г. с гарантирани годишни приходи от над 700 милиона евро в замяна на новия договор за пренос на "Турски поток". С други думи, в крайна сметка това ще субсидира Русия и олигарсите на Путин", отбелязват от СЕРА.

Според центъра такъв е случаят с руските енергийни проекти, които изглеждат добре на пръв поглед, но в крайна сметка са скрити субсидии за Москва.

"И накрая, Русия и нейните клиентелисти от Балканите и други европейски държави използват тези пари, за да популяризират интересите на собствения и местния корумпиран елит, което го прави ефективен инструмент за подхранване на облагодетелствани бизнес мрежи. След това тези мрежи разширяват руското икономическо и политическо влияние. По този начин реалността на българската корупция и признаци на държавно превземане от проруски елементи благодарение на нейното тайно споразумение за избягване на санкциите вярват на твърденията на премиера Борисов, че до 2021 г. България ще бъде напълно независима от руския газ", посочва се в анализа.

В него е цитиран бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов, който след напускането на партията на Борисов заради скандала "Апартаментгейт" сформира и оглави партията "Републиканци за България", според когото "Турски поток" увеличава енергийното влияние на Русия в Европа. Ако България искаше да диверсифицира своите енергийни източници, те щяха да завършат интерконектора Гърция – България (IGB), който беше стартиран преди 10 години и остава незавършен, смята Цветанов и призовава българското правителство да не позволява на руския газ да тече през "Турски поток".

"България и Балканите представляват друга област на руското предизвикателство към западните интереси, ценности и съюзници. Вашингтон вече е разбрал тези предизвикателства и е предупредил България, както по време на администрацията на Тръмп, така и на Байдън, че рискува санкциите на САЩ, ако продължи да се съгласява с Москва, като същевременно е член на ЕС и НАТО", пише Бланк.

Той отбелязва, че санкционирането на съюзници е неприятен, дори рисков бизнес. Администрацията на Байдън обаче, започвайки от самия президент, познава Балканите и руските гамбити много добре, смята авторът.

"Въпреки че размахва санкционното оръжие, сега администрацията има възможност, благодарение на глобалните развития в енергийната област, като промени в глобалния пазар на газ, появата на азерски газ на балканския пазар и изменението на климата, да поеме и преодолее предизвикателството с руския газ в България и на Балканите по-общо", пише още в анализа.

"Наистина, за една администрация обещала по-голямо сътрудничество със своите съюзници, Балканите предлагат множество възможности – както в България, така и извън нея – да предизвика Русия. И тъй като "Турски поток"" наближава заключителната си фаза, администрацията на Байдън не трябва да пропуска възможността да оспори "Турски поток", точно както тази и предходната администрация на президента Тръмп оспориха "Северен поток 2", заключават от Центъра за европейски политически анализи.

Източник: mediapool.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини