С двудневна програма Военно формирование 24490-Асеновград ще отбележи Деня на Ракетните войски и Артилерията

Военно формирование 24490 – Асеновград ще отпразнува тържествено с двудневна програма 11-ти март - Деня на Ракетните войски и Артилерията на Българската армия, 93 години от създаването на Четвърти артилерийски полк и 108 години от Одринската епопея и овладяването на Одринската крепост.

Мероприятията ще се проведат на 10.03.21 г. от 10:00 ч. в казармения район на полка и на 11.03.21 г. от 11:00 ч. на площад „Академик Николай Хайтов” в Асеновград, както и от 11:30 ч. - на улица „Речна” до НЧ „Родолюбие”.

Сред официалните гости на събитията ще бъдат кметът на Асеновград доктор Христо Грудев и заместник-кметът Петър Петров.

Ето и подробната програма:

10.03.21 г. (сряда)

- 10:00 ч. - строевия плац на ВФ 24490 ще бъдат наградени отличили се военнослужещи и цивилни служители.

От 10:30 ч. пред паметника на загиналите артилеристи в Балканската и Междусъюзническата войни от 1-во и 3-то Планински отделения на 3-ти Планински артилерийски полк, ще бъдат поднесени венци и цветя в знак на признателност.

Паметникът се намира в казармения район на 4-ти артилерийски полк. Строен е в периода 1922 г./1923 г., във връзка с честването на 10-тата годишнина от Балканската война. През 2008г. същият беше възстановен с доброволен труд и дарения на военнослужещи от полка, от община Асеновград и фирми от града, а през 2011 г. бяха възстановени и двете плочи с имената на загиналите артилеристи в двете Балкански войни

- 11:00 ч. - свещеници от Асеновградска духовна околия ще отслужат празничен молебен пред параклис „Свети Георги Победоносец”, намиращ се в казармения район на 4-ти Артилерийски полк

11.03.21 г. (четвъртък)

- 12:00 ч. - площад „Академик Николай Хайтов” – Асеновград, където с военен ритуал ще бъде посрещнат министърът на отбраната на България Красимир Каракачанов

- 12:20 ч. - улица „Речна” (до НЧ „Родолюбие“) - министърът на отбраната ще приеме строя на представителните блокове от 4-ти артилерийски полк, след което ще започне тържествoто, посветено на празника. Слово ще произнесе началникът на щаба на 4-ти артилерийски полк – подполковник Кирил Байлов.

Ще бъдат прочетени поздравителни адреси по повод празника. На церемонията министърът на отбраната ще награди с предметни награди военнослужещи.

За честването на празника на Ракетните войски и Артилерията на Българската армия и 93 години от създаването на 4-ти Артилерийски полк е потвърдено присъствието на министъра на отбраната на България – Красимир Каракачанов, заместник-министъра на отбраната – Анатоли Величков, началника на отбраната – адмирал Емил Ефтимов, заместник-началника на отбраната – генерал-лейтенант Димитър Илиев, командира на сухопътните войски – генерал-майор Михаил Попов, представители на местната и общинска власт, представители на Българската православна църква, представители на бизнеса в Асеновград.

Източник: Asenovgrad.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини