Министър Каракачанов на посещение в Асеновград за Деня на ракетните войски и артилерията

Изображение 1 от 3

    Кметът на Асеновград доктор Христо Грудев взе участие и във втория ден от празника на 4-ти артилерийски полк.

    Градоначалникът бе сред официалните гости в церемонията, като лично посрещна министъра на отбраната Красимир Каракачанов.

    Празникът започна с военен ритуал. След това военният министър прие строя на представителните блокове от 4-ти артилерийски полк.

    Тържествено бяха наградени и военнослужещите, които през годините са доказали добри умения и са постигнали високи резултати в подготовката си.

    „Искам да поздравя всички военнослужещи с празника на ракетните войски и артилерията на българската армия и с 93-годишнината от създаването на нашето поделение.

    Аз също съм служил две години като срочно служещ в нашето поделение. Тогава се казваше 4-ти армейски артилерийски полк - поделение 24 490.

    Тогава в гарнизона на Асеновград бяха артилерийското поделение, което имаше бойна и учебна част - школа, която подготвяше срочно служещи за изпълнение заповедите на командването на армията.

    Освен това, имаше танково поделение - школа, която готвеше командири на танкове и механици водачи.

    Имаше и дивизионна работилница, склад за гориво със смазочни материали, който беше на входа на Асеновград, от страна на Пловдив. Впоследствие остана само артилерийският полк, който след време прерасна в артилерийска бригада и накрая се преформира на ниво артилерийски полк“, сподели спомените си кметът доктор Грудев.

    Пред медиите той заяви, че виждането на община Асеновград за Военно формирование 24490 е да се направи необходимото по законов път нивото от полк да прерасне в артилерийска бригада, както е било преди години.

    „По темата проведохме разговори с вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов и с правителството да задвижим тази процедура и идеята да бъде реализирана. Това е в интерес на всички нас, жителите на общината“, каза в заключение Христо Грудев.

    Министърът на отбраната Каракачанов разказа малко история по повод днешния троен празник. Той припомни за Балканските войни, за Одринската епопея и за това, че българските военнослужещи винаги достойно са защитавали името на България.

    „Съществуването на нашата държава в момента се дължи единствено на българското оръжие и на българските воини“, каза пред присъстващите военният министър, като ги поздрави с празника.

    Освен кметът на Асеновград доктор Христо Грудев и министърът на отбраната на България Красимир Каракачанов, сред официалните гости на празника днес бяха заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, командирът на сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, заместник-кметът по хуманитарни дейности инженер Петър Петров, заместник-председателят на Общинския съвет в града Иван Чохаджиев, представители на Българската православна църква и на бизнеса в Асеновград.

    Източник: Asenovgrad.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини