15 °C

Всички легла в COVID отделението към МБАЛ - Асеновград са заети към момента

Към вчерашна дата на територията на община Асеновград са установени девет нови случая на коронавирус. Двама от пациентите са хоспитализирани, а други двама са изписани.

За цялата седмица потвърдените с COVID-19 асеновградчани са 77 общо. За същия период в общината има един починал и 10 оздравели.

Над 750 души са били хоспитализирани в COVID отделението към МБАЛ – Асеновград от началото на пандемията.

През изминалото лято се отчита спад, след което отново през ноември случаите на приети пациенти отново са се увеличили.

В последните седмици отново се наблюдава ръст на хората с коронавирус, нуждаещи се от болнично лечение.

Засега всички 22 места в COVID отделението към МБАЛ – Асеновград са заети, като трима от пациентите са настанени в интензивния сектор.

Със заповед на Областния кризисен щаб са увеличени болничните легла в лечебното заведение. Пригодено за целта е Първо вътрешно отделение.

От 43 първоначално, към момента МБАЛ – Асеновград разполага общо с 63 легла за болни от COVID-19, 57 от които са за средни и леки случаи и други седем – за тежки такива.

Болницата има готовност за провеждане на лечение, като няма недостиг на медикаменти, тестове (антигенни, антителни и PCR), както и ваксинационният кабинет е напълно оборудван и подготвен за извършване на имунизации срещу коронавирус.

Към днешна дата са ваксинирани над 700 души в Асеновградско. Има и доста записани в електронната платформа, които чакат реда си и възобновяване на ваксинационната кампания.

От медиците на МБАЛ – Асеновград няма заразени, всички са си на работните места в готовност да лекуват.

Един от лекарите на „Медицински център I“ е със симптоми на коронавирус, но PCR тестът му е отрицателен. Той е на домашно лечение.

Един положителен резултат е констатиран при военнослужещите в асеновградското поделение и четирима са карантинирани.

Двама полицаи от РУ – Асеновград също са с коронавирус, като заболяването при тях протича леко.

Продължават да се извършват проверки за спазване на карантинните мерки. Установен е един нарушил карантината си, срещу когото е образувано досъдебно производство.

В Пожарната служба няма новозаразени служители.

В ромския квартал „Лозница“ обстановката е спокойна, няма напрежение. Положителните случаи са карантинирани и се упражнява контрол от здравния медиатор, който следи и напомня за спазване на мерките и правилата.

„Една година вече човечеството се бори срещу пандемията от COVID-19“, припомни кметът на Асеновград и председател на Общинския оперативен щаб доктор Христо Грудев, по време на днешното заседание по темата за коронавируса.

Градоначалникът посочи, че най-важното, което трябваше успя да направи общината за изминалите 12 месеца във връзка с епидемията, е изграждането на специализираното отделение, и то в рамките на кратки срокове.

Доктор Грудев напомни и че по дарителската сметка на общината все още се съхраняват останалите 30 000 лева от общо събраните само за няколко дни 300 000 лева, като сумата ще се ползва в случай на необходимост.

„Вече сме много по-подготвени. Създадена е и ваксина срещу коронавируса. Но този проблем ще се реши, когато бъде открито лекарство.

Радвам се, че отношението на хората се промени. Наблюдава се, че асеновградчани спазват мерките, съобразяват се с физическата дистанция, носят маски. Всички станахме по-дисциплинирани, защото разбрахме, че вирусът не е безопасен“, каза пред присъстващите кметът Грудев.

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 19.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
19 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
19 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
19 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
19 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
19 апр 2021
Последни новини