Всички легла в COVID отделението към МБАЛ - Асеновград са заети към момента

Към вчерашна дата на територията на община Асеновград са установени девет нови случая на коронавирус. Двама от пациентите са хоспитализирани, а други двама са изписани.

За цялата седмица потвърдените с COVID-19 асеновградчани са 77 общо. За същия период в общината има един починал и 10 оздравели.

Над 750 души са били хоспитализирани в COVID отделението към МБАЛ – Асеновград от началото на пандемията.

През изминалото лято се отчита спад, след което отново през ноември случаите на приети пациенти отново са се увеличили.

В последните седмици отново се наблюдава ръст на хората с коронавирус, нуждаещи се от болнично лечение.

Засега всички 22 места в COVID отделението към МБАЛ – Асеновград са заети, като трима от пациентите са настанени в интензивния сектор.

Със заповед на Областния кризисен щаб са увеличени болничните легла в лечебното заведение. Пригодено за целта е Първо вътрешно отделение.

От 43 първоначално, към момента МБАЛ – Асеновград разполага общо с 63 легла за болни от COVID-19, 57 от които са за средни и леки случаи и други седем – за тежки такива.

Болницата има готовност за провеждане на лечение, като няма недостиг на медикаменти, тестове (антигенни, антителни и PCR), както и ваксинационният кабинет е напълно оборудван и подготвен за извършване на имунизации срещу коронавирус.

Към днешна дата са ваксинирани над 700 души в Асеновградско. Има и доста записани в електронната платформа, които чакат реда си и възобновяване на ваксинационната кампания.

От медиците на МБАЛ – Асеновград няма заразени, всички са си на работните места в готовност да лекуват.

Един от лекарите на „Медицински център I“ е със симптоми на коронавирус, но PCR тестът му е отрицателен. Той е на домашно лечение.

Един положителен резултат е констатиран при военнослужещите в асеновградското поделение и четирима са карантинирани.

Двама полицаи от РУ – Асеновград също са с коронавирус, като заболяването при тях протича леко.

Продължават да се извършват проверки за спазване на карантинните мерки. Установен е един нарушил карантината си, срещу когото е образувано досъдебно производство.

В Пожарната служба няма новозаразени служители.

В ромския квартал „Лозница“ обстановката е спокойна, няма напрежение. Положителните случаи са карантинирани и се упражнява контрол от здравния медиатор, който следи и напомня за спазване на мерките и правилата.

„Една година вече човечеството се бори срещу пандемията от COVID-19“, припомни кметът на Асеновград и председател на Общинския оперативен щаб доктор Христо Грудев, по време на днешното заседание по темата за коронавируса.

Градоначалникът посочи, че най-важното, което трябваше успя да направи общината за изминалите 12 месеца във връзка с епидемията, е изграждането на специализираното отделение, и то в рамките на кратки срокове.

Доктор Грудев напомни и че по дарителската сметка на общината все още се съхраняват останалите 30 000 лева от общо събраните само за няколко дни 300 000 лева, като сумата ще се ползва в случай на необходимост.

„Вече сме много по-подготвени. Създадена е и ваксина срещу коронавируса. Но този проблем ще се реши, когато бъде открито лекарство.

Радвам се, че отношението на хората се промени. Наблюдава се, че асеновградчани спазват мерките, съобразяват се с физическата дистанция, носят маски. Всички станахме по-дисциплинирани, защото разбрахме, че вирусът не е безопасен“, каза пред присъстващите кметът Грудев.

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини