Предизборното харчене даде преднина на управляващите, обяви ОССЕ

Предизборно направени разходи и използването на административни ресурси в хода на кампанията дадоха значителна преднина на управляващите. Това заявиха наблюдателите от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, представяйки временните си заключения за изборния процес.

В хода на предизборната кампания раздадените допълнително средства достигнаха 420 млн. лв. 

Макар изборният процес да бе силно прозрачен и като цяло добре организиран, все още трябва да се проверят твърденията за купуване на гласове, на които се е натъкнал екипът. На места е бил силно затруднен достъпът на хората с увреждания, а другаде са открити нередности при социалното дистанциране.

Проблем в медиите

Сред изброените проблеми бе ограниченото медийно отразяване на кампанията, в голяма част сведено до платени съобщения и така ограничило избора на управляващите. Нужно е повече разнообразие с редакционното съдържание, тъй като са отсъствали фактологични и аналитични материали (и разследващи), помагащи на гласоподавателите да се ориентират.

Кампанията се водеше основно за личности, а не за идеи и това е разочарование за избирателите, продължиха от ОССЕ.

"Заради комбинацията между двата метода на гласуване и комбинацията между списъци и кандидати за преференции очаквахме броенето да е трудно", коментира Корийн Йонкер от службата за демократични институции и човешки права към ОССЕ.

Работата на наблюдателите не е била систематична заради ограничения характер на мисията. Посетени са секции в и около София, Пловдив, Пазарджик, Карлово, Перник, Сливница и Нови Искър.

В пресконференцията очакваха още двама наблюдатели от Парламентарната асамблея на ОССЕ и един - от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.

Още заключения в междинния доклад

Предстои да се публикува още един доклад с препоръки, но по време на пресконференцията бяха набелязани следните проблеми:

  • скорошните поправки бяха пропусната възможност за диксусии за реформи;
  • изборните жалби могат да се подават само от пряко засегнатите и така се оправдава отхвърлянето на много от жалбите за нередности;
  • използването на държавни ресурси и сливането на партия и държава в хода на кампанията;
  • дебатите в медиите дават повече глас на управляващите; обществената телевизия е наблягала на отразяването на правителството, макар ангажиментът ѝ да е да дава платформа на всички участници в изборите;
  • роми и представители на ЛГБТИ общността са били обект на конфронтационни и дискриминационни коментари в кампанията;
  • жените са представени в кампанията основно със стереотипи.

От друга страна, изборите изглеждат добре организирани и конкуретнти в общ план, продължиха наблюдателите.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини