14 °C

2 617 души са осъдени и санкционирани от Окръжна прокуратура - Пловдив през изминалата година

1 881 бързи производства са наблюдавали прокурорите от района на Окръжна прокуратура-Пловдив през изминалата 2020 г.

Увеличаване на броя на внесените обвинителни актове в съда, повече дела за корупция, приключване на разследванията по досъдебни производства за тежки престъпления в срок до 8 месеца и бързо правосъдие за обвиняеми за подкупи, държане и разпространение на наркотици, кражби и измами, както и ниско ниво на делата с оправдани лица – един процент.

Това са били тенденциите в работата на прокурорите от района на Окръжна прокуратура-Пловдив през 2020 г.

Магистратите отчетоха работата си на годишно събрание вчера, което заради противоепидемичните мерки се проведе онлайн. 

Гости бяха Десислава Пиронева - заместник-главен прокурор, Тодор Деянов - апелативен прокурор, Розалия Шейтанова - председател на Окръжен съд-Пловдив и ст. комисар Йордан Рогачев, директор на ОД на МВР-Пловдив. 

„През 2020 г. работихме в условията на пандемия, трябваше да се справяме с нови предизвикателства, но считам, че с колегите сравнително успешно изпълнявахме своите задачи, което е показателно и за резултатите“, посочи окръжният прокурор Румен Попов. 

Статистиката сочи, че през 2020 г. прокурорите от района на Окръжна прокуратура-Пловдив са внесели 2 717 прокурорски акта спрямо 2 962 лица.

Осъдените и санкционираните с влязъл в сила съдебен акт през отчетния период са 2 617 лица.

Наблюдавани са били общо 15 958 досъдебни производства.

Продължава тенденцията за засилена работа по образуваните бързи производства, като през периода са били наблюдавани общо 1 881 броя.

Решените дела за корупционни престъпления са 103. Увеличил се е броят на делата на специален надзор, като най-много са тези за нарушена карантина.

Окръжна прокуратура-Пловдив е извършвала проверки по реда на надзора за законност за престъпления против околната среда – незаконни сметища и кариери, уличното осветление, незаконна сеч, състоянието на язовирите и др.

През годината под надзора на Окръжна прокуратура-Пловдив са били проведени множество специализирани полицейски операции за безопасността на движението,  битовата престъпност и държането и разпространението на наркотични вещества. Окръжният прокурор Румен Попов благодари  на ръководството на ОД на МВР – Пловдив за добрата съвместна работа по всички направления.

По думите му превантивните мерки дават резултат при предотвратяване на корупционните престъпления по пътищата, т.е. предлагане на подкупи от шофьори, за да не бъдат санкционирани от полицейски служители за нарушения.  През 2020 г. Окръжна прокуратура-Пловдив е наблюдавала три пъти повече дела от този вид в сравнение с 2019 г., като тенденцията за увеличаване на броя на разследванията за подобен род престъпни прояви продължава и през 2021 г.

За първото тримесечие на тази година делата са повече в сравнение с цялата 2020 г. 

Заради засиления полицейски контрол се отчита намаляване на броя на тежките пътнотранспортни произшествия, но пък се увеличава броят на производствата за пътнотранспортни произшествия, както и броят на производствата за шофиране в пияно състояние и след употреба на наркотични вещества.

По-малък е броят на битовите престъпления – кражби, но е по-висок процентът на разследванията за общоопасни престъпления, документни престъпления и престъпления против дейността на държавни органи. 

В края на събранието заместник-главният прокурор Десислава Пиронева поздрави прокурорите за добрите резултати и пожела успешна работа и през тази година.

Приоритетите през 2021 г. на Окръжна прокуратура-Пловдив са свързани с разследвания за корупционни престъпления, прането на пари, битовата престъпност, разпространението на наркотици, околната среда и др.

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 15.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят е подходящ за творчески планове и подготовка за реализацията им. Не се претоварвайте физически, мислете позитивно и съзидателно. Хармоничните отношения ще ви помогнат да се организирате и справите по-леко с трудностите. Обективната ви оценка за нещата е предпоставка за правилни решения и адекватни действия.
15 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
С основание може да очаквате от работата си днес по-добри доходи. Трудностит са възможни по линия на администрация и неспазване на срокове и законност. Въпреки това ще се справите с възникналите препятствия и ще доведете делата си до край, което значи и осигуряване нуждите на семейството.
15 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Дава ви се отлична възможност да покажете на практика вашите умения, изобретателност и младежки дух. Голямата ви ангажираност може да ви направи неспокойни и нетърпеливи, но сега е момента да стиснете зъби и да издържите. Повярвайте, усилията ви няма да са напразни. Всичко, което постигнете днес, ще ви носи добри дивиденти за дълго време напред.Струва си, нали.
15 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Стремите се да вършите нещата така, че на хората около вас това да им харесва и да не влизате в пререкания за излишни неща. Помислете обаче и за собствените си желания и за това, че е трудно винаги всички да са доволни. На работното място пред вас се открива блестяща възможност да покажете на какво сте способни, затова захванете се сериозно за работа.
15 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате доста работа днес, но едва ли ще се намери нещо, с което да не успеете да се справите. Често се заемате с много неща наведнъж, но учудващо за хората около вас успявате да се справите без проблеми. Ще се изненадате от предложението, което ви прави близък приятел. Винаги сте готови да отвърнете на предизвикателствата и едва ли ще откажете.
15 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Привеждайки програмата си в действие, ще засилите активността и желанието си за общуване. Чрез търговско-финансови операции, реализирани не без подкрепата на близък човек, ще се стабилизирате материално. Ако сте пряко ангажирани с професионалните си задачи ще получите изгодни предложения.
15 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Ако сте и не конфликтни ще спечелите повече, осъществявайки плановете си. Насочете усилията си в областта, в която сте най-силни. От там ще дойдат и добрите резултати. Желанията ви скоро ще станат реалност, повярвайте си. При някои е възможно да се събудят стари, хронични заболявания.
15 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Предстои ви ден, който ви предлага възможности в много направления. Най вече от вас зависи как ще предпочетете да го изживеете, но със сигурност не трябва да спирате да се усмихвате и да забавлявате околните, защото настроението ви е страхотно. Ставащото е само част от настъпващия период на драгоценни успехи.
15 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нетърпеливи сте да видите работата си по-скоро завършена и това ви амбицира. Усърдно ще избегнете проблем, който застрашава да обезсмисли труда ви досега. Към някой от обкръжението ви сте особено чувствителни и това ви пречи да оцените връзката си правилно. Но не му пречете да изрази отношението си към вас.
15 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Несъгласието ви с нечие решение не бива да пречи на отношенията помежду ви. Намерете по-елегантен начин да изразите становището си, без да влизате в конфликт и да застрашавате връзката си. Можете да предложите и повече в името на общото ви бъдеще, не мислите ли. Волята ви е силна, но не пренебрегвайте и другите.
15 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Възможностите ви за извънредни приходи днес са много добри. Има вероятност и да ги пропуснете при прекалено колебание. Може би пред някои от вас стоят леки затруднения в бизнеса, които скоро ще отшумят без трайни негативни последици.
15 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ако ви липсват внимание и грижи, не бързайте да се засягате. Помислете къде имате пропуски, защото е сигурно, че не сте изрядни. Дайте си сметка за собствените си постъпки и променете отношението си към онези, които неоснователно сте наранили. Духовни прозрения ще ви подтикнат към промени.
15 апр 2021
Последни новини