Италианската полиция е открила половин милион откраднати произведения на изкуството през 2020 г.

Изображение 1 от 3

    Специализираните части на италианската полиция са открили през 2020 г. повече от половин милион откраднати или фалшифицирани произведения на изкуството, съобщи АФП.

    Техен представител каза, че "дори Ковид не е спрял крадците на красота". Полицията е открила 501 574 произведения на изкуството, както в Италия, така и в чужбина. Данните са от годишния отчет на отдела за защита на културното наследство.

    Повечето върнати ценности са антични творби, архиви и книги - 483 978. Следват археологическите и палеонтоложки предмети, открити с нелегални разкопки - 17 956. Конфискувани са и 1547 фалшификата на стойност 415 милиона евро.

    Кражбите в тази сфера все пак са намалели със 17,6 процента спрямо предишната година.

    Карабинерите се гордеят особено с връщането на римска глава на женско божество, красила до 1977 г. входа към Форума в Рим, която крадците са отделили от бюста.

    Открит е портрет на благородник от Тициан, оценен на шест милиона евро. Той е бил изнесен нелегално в Швейцария. Ценни древни книги са намерени в Лондон.

    Италия има 50 културни обекта, включени в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО - най-много в света. Колекционери от цял свят понякога не се колебаят да заобикалят закона, за да се сдобият с нещо желано. 

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини