Симона Велева: Най-рано на 11 юли могат да бъдат предсрочните избори

"Най-рано на 11 юли могат да бъдат предсрочните избори", каза пред БНР Симона Велева, доктор по конституционно право. Тя обясни процедурата, разписана в Конституцията на страната, според която след връщането на мандата от БСП на 5 май президентът трябва в разумен срок да разпусне парламента, да насрочи нови избори и да назначи служебно правителство. Нейната прогноза е, че до края на седмицата или най-късно в началото на следващата Румен Радев ще разпусне това Народно събрание. 

Велева припомни, че през последните години България е имала няколко служебни кабинета, които тя оцени като добре справили се със задълженията си.

Според нея направените промени в Изборния кодекс от 45-ото Народно събрание не нарушават Конституцията и ги определи като положителни:

"Въведените правила са доста прецизни, те са добри, а критиките към тях не са обосновани, защото нито една година от 90-а година насам няма пропуск, без да са направени промени в изборните правила, непосредствено преди предстоящи избори".

Симона Велева заяви, че новият изборен закон гарантира по-добра прозрачност и по-добър достъп на българите зад граница до изборните урни.

"Не виждам в промените в Изборния кодекс предпоставки за оспорване на вота", категорична беше експертката по конституционно право.

Интервюто на Даниела Големинова със Симона Велева в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ро
    Рогачев
    4 -1
    14:45, 4 май 2021
    Какви изборни урни бе? Нали ще се гласува с машини! Лятото ще си оставим почивката и ще ходим да гласуваме машинно!
  • 2
    00
    007
    1 -4
    17:45, 4 май 2021
    Герберските заблудени овце имат два месеца за размисъл,за кого да гласуват.Припомнете си колко гафа е сътворил вожда ви,до кое място докара България по пенсии,заплати,образование,здравеопазване,икономика и тогава изберете правилната партия!
    • 4 мандат
      2 -1
      22:06, 4 май 2021
      Не греши който не работи. А тия новите/стари/ още не са започнали да работят и правят грешки.
      Президента не греши, защото нищо не прави, ако не му броим любовните авантюри и далаверките със служебните апартаменти.
Последни новини