Председател на ЦИК се очертава да е Красимир Ципов от ГЕРБ, никой не го иска

Ако няма други предложения за председател на ЦИК освен тази на Красимир Ципов, няма да има жребий и той ще бъде избран за такъв. Това каза президентът Румен Радев по време на консултациите за съставяне на ЦИК в които участваха всички пратии представени в този парламент. 

Всички партии освен предложилите го ГЕРБ заявиха, че не са съгласни Ципов да е председател, но друга кандидатура за председател освен неговата нямаше.

Иван Иванов заяви от името на БСП, че няма да подкрепят председател, излъчен от ГЕРБ-СДС. „Мотивите ни са, че самата партия през годините достатъчно е компрометирала изборния процес“, подчерта той.

Радев заяви, че българите очакват да се излъчи ЦИК, която да организира достъпни, честни и прозрачни избори. „Очертава се следното – за председател Красимир Ципов, Камелия Нейкова – зам.-председател, Емил Войнов – зам.-председател, Цветозар Томов – зам.–председател, Росица Матева – зам.-председател, Севинч Солакова – секретар“. "Оттук нататък ще работим за проверка на документи, стаж, образование, принадлежност. Ако няма други решения, това ще бъде съставът на ръководството. Ако имате нещо срещу г-н Ципов, не мога да направя нищо повече от това. В момента от това, което чух, противоречия не мога да установя. Ако няма други предложения, няма да има жребий и ако установим съответствията, г-н Ципов в тази ситуация ще бъде председател“, обясни Радев.

Секретарят по правни въпроси на президента проф. Емилия Друмева обясни, че съставът на ЦИК се определя въз основа на предложения на парламентарно представени партии и коалиции. „Ако се приеме, че няма консенсус, жребий се предвижда само между представените партии и коалиции, които са направили предложения за председател“ подчерта тя.

Най-ранната възможна дата за разпускане на парламента е 11 май

„Ако разпусна парламента в петък, това означава, че отиваме на избори на 4 юли. Няма как ЦИК да се справи с хронограмата. Затова най-ранната възможна дата за разпускане на парламента е 11 май, за да може на 11 юли да хванем изборите като начало на пълноценен цикъл“, заяви Румен Радев.

Никой не иска Ципов

От "Демократична България" коментираха, че принципно биха приели председателят на ЦИК да е от ГЕРБ, но не могат да приемат това да е Красимир Ципов. "Изправи се! Мутри вън!" също се обявиха срещу кандидатурата на Ципов за председател. Мая Манолова заяви, че няма да подкрепи Ципов, защото няма опит в изборната администрация, а освен това, като заместник-министър на МВР. той и неговоте началници са се провалили с купуването на гласове. От коалицията поискаха от останалите партии да издигнат нова кандидатура, но такава нямаше.

Румен Радев заяви, че ако Ципов отговаря на изискванията на закона, той ще бъде определен за председател.

Другите предложения на ГЕРБ за членове на ЦИК сегашните членове Димитър Димитров, Георги Баханов и Йорданка Ганчева.

Останалите номинирани:

От "Има такъв народ" предложиха за членове на ЦИК Камелия Нейкова и Елка Стоянова, които имат близо 20 години стаж в различни изборни администрации и проф. Любомир Гаврилов.

От БСП предлага за членове на комисията Емил Войнов, Силвия Стойчева и Цветанка Георгиева. Те също не номинираха председател, като Войнов е предложен за зам.-председател.

ДПС предлага за членове на ЦИК Севинч Солакова, която сега е секретар на ЦИК, като искането е тя да бъде и секретар. Второто предложение е юристът Орхан Чаушев, който е член на ЦИК от 2007 година.

От "Демократична България" също не предлагат председател на ЦИК, а за членове номинират социологът Цветозар Томов и Любомир Георгиев. Томов е предложен и за зам.-председател.

"Изправи се! Мутри вън!" предлагат за член на ЦИК и зам.-председател Росица Матева.

Източник: offnews

Коментари в сайта (4)

  • 1
    3,
    3,14
    5 -1
    19:06, 5 май 2021
    Ципов,като виждаш,че не те иска никой,откажи се!
  • 2
    Де
    Де е ебъ
    2 -2
    20:31, 5 май 2021
    Ще де откаже преди изборите и президентина ще гризне дръвцето.
    • Да
      ДА
      3 -1
      23:04, 5 май 2021
      А ти ще лапнеш масура !
  • 3
    Им
    Има
    0 0
    12:45, 6 май 2021
    една бълг. приказка-хем боли,хем сърби.Хем го не щете този с особения фалцет ,хем пък и не посочвате достоен кандидат.Моля се само,дано този път хората си помислят добре,преди да идат да гласуват,щото видяхме какво направиха новоизбраните,обслужиха ДПСи Ердоган.
Последни новини