Пенсионирани руски полицаи опитали да отровят целия чуждестранен дипломатически корпус

Прокуратурата поиска съответно 18 и 16 години строг режим за бившите служители на Главното управление на Министерството на вътрешните работи в Краснодарския край Максим Котоманов и Дмитрий Красилников. Според ФСБ, очевидно опитвайки се да дестабилизират ситуацията и да въвлекат Русия в конфликт с други страни, те са изпратили писма до посолствата на чужди държави, лидерите на НАТО и Европейския съюз, написани на фалшиви бланки на депутата от Държавната Дума Сергей Железняк и с отровен живачен хлорид вместо кримска почва.

Във 2-ри Западен окръжен военен съд започна по наказателното дело срещу Максим Котоманов и Дмитрий Красилников, обвинени от ФСБ в Москва и региона в извършване на нелегален трафик на отровни вещества, подготовка на атаки срещу лица или институции, които се ползват с международна закрила, контрабанда на отровни вещества, участие в терористична организация, подготовка на терористични атаки с използване на токсични вещества.

Според обвинението подсъдимият Котоманов в края на 2017 г. и началото на 2018 г. е подготвил около 200 писма до посолствата, други дипломатически мисии, както и до лидерите на Европейския съюз и НАТО, в които имало писмо на фалшива бланка на депутата в Държавната дума Сергей Железняк с покана за празнично събитие, посветено на Крим -  "Частица от земята Крим".

Вместо пръст в пликовете, според експерти, били поставени кристали живачен хлорид - токсично вещество и може да причини силно дразнене на кожата и очите и при поглъщане - увреждане на органи.

През февруари 2018 г. писма със съмнителен прах били получени от около две дузини посолства, включително на България, Унгария, Италия, Канада, Холандия, Полша, Саудитска Арабия, САЩ и Франция.

Значителна част от пликовете, които трябвали да отидат в чужбина, били прихванати от служители на Руската поща по време на сортирането.

Предполагаемите нападатели са задържани в Краснодар на 17 юли 2019 г. Те са бивши служители на регионалната Главна дирекция на МВР Максим Котоманов и Дмитрий Красилников. Първият работел в счетоводния отдел на централния офис и напуснал, след като е получил травма на главата в резултат на злополука и II група инвалидност при изпълнение на служебни задължения.

 Дмитрий Красилников напуснал полицията, като се пенсионирал с ранг подполковник, служел в криминално-разузнавателните звена и в борбата с организираната престъпност, бил отличаван за участие в арестите на десетки опасни престъпници и разкриването на много престъпления. Пенсионерите, които нямали дори 50 години, се срещнали, докато все още били на служба, и след това продължили да са семейни приятели в цивилния живот.

Според версията на обвиняемия, който започна да бъде съден през април тази година, те не са били членове на никоя терористична организация и няма да преследват никого.

Обвиняемият Котоманов твърди, че е получил писма от някакой си Александър Жуков, който бил готов да плати до 30 хиляди рубли за изпращането на всеки плик. След това дал писмата заедно с пари на Дмитрий Красилников. След като напуснал Министерството на вътрешните работи, той се занимавал с охранителен бизнес, но компанията му фалирала, а бившият полковник изпитвал остра нужда от пари. Красилников отнесъл писмата в Москва и ги сложил в пощенските кутии, но твърди, че не знаел, че могат да съдържат опасни вещества.

При претърсване в къщата на Максим Котоманов са открити различни химикали и теглилки, по които експертите са открили частици живачен хлорид.

Депутатът от Държавната дума Сергей Железняк, отговаряйки на въпросите на "Комерсант", заяви, че на 16 февруари 2018 г., след като научава, че "от негово име се изпращат някои подозрителни писма", е подал сигнал до правоохранителните органи, а също така е коментирал в медиите и социалните мрежи.

Преди всички тези събития той не е познавал обвиняемите - за първи път чул имената им по време на разследването и ги видял, когато давал показания в съда. Той не може да отговори с каква цел подсъдимите са изпратили отровенте пликове от негово име.

Обвинението иска съответно 18 и 16 години затвор за Максим Котоманов и Дмитрий Красилников

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини