Tesla глобена в Норвегия заради проблем с батериите

Съд в Норвегия глоби американската компания Tesla, след като софтуерно обновление от 2019 г. е забавило скоростта на зареждане на батериите на колите и това е повлияло на броя на километрите, които някои от автомобилите на фирмата могат да изминават между отделните зареждания.

Делото е заведено от 30 клиенти, съобщава норвежката платформа за новини Nettavisen, на която се позовава BBC. Промяната е засегнала автомобилите Tesla Model S, произведени между 2013 и 2015 г. Батерията, която е вградена в тях, не се произвежда от 2016 г. Глобата възлиза на 136 000 норвежки крони за всеки жалбоподател.

Въпреки че е проектирано да „защитава” батериите, обновлението на софтуера е довело до намаляване на пробега. Наред с това то е повлияло и на скоростта на зареждане на батериите от станции Supercharger за някои собственици на коли Tesla, твърдят жалбоподателите.

Клиент на име Дейвид Расмусен коментира пред уебсайта Electrek, че пробегът на неговата Tesla Model S е спаднал от 397 мили на 349 мили в рамките на пет седмици след изтеглянето на актуализацията.

През 2016 г. Tesla сключи извънсъдебни споразумения със 126 клиенти в Норвегия, които настояваха, че техните превозни средства не отговарят на описанието, предоставено от фирмата в маркетинговите материали.

Източник: technews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини