Българският филм "Шибил" е спечелил досега 136 награди в 49 държави

Българският филм "Шибил" е спечелил 136 награди в 49 държави на шест континента - Африка, Европа, Азия, Северна Америка, Южна Америка и Австралия. Това съобщават от екипа на продукцията, която на 10 юни се завръща както на голям екран, така и онлайн.

Амбицията на създателите на лентата е тя да стигне и до Антарктида, което по думите им предстои да се случи.

Съвременната адаптация на едноименния разказ на Йордан Йовков за невъзможната любов на Шибил и Рада е пленила публиката от Лос Анжелис до кралство Бутан, от Швеция до Тайланд, от Аржентина до Япония.

Наградата "Платинена Реми" нарежда младия режисьор Никола Бозаджиев до Дейвид Линч, Стивън Спилбърг, Джордж Лукас, Оливър Стоун, братя Коен и Ридли Скот, които също са взели дебютната си награда на този фестивал. Любопитното е, че Бозаджиев, който е и сценарист, пише сценария на 17 години и завършва филма на 19 години.

Композиторът на филма Георги Стрезов е номиниран на Международния фестивал за звук и музика в Хърватия, редом с филмите "Паразит", "1917", "Жокера", "Джуди", "Гордост и величие". Музиката на "Шибил" е записана на живо с над 80-членен оркестър.

До момента филмът има 29 награди за най-добър режисьор и най-добър дебютен режисьор, 5 награди за "Най-добър сценарий" и повече от 35 награди за пълнометражен филм.

"Шибил" е повече от филм, това е филм с кауза, който доказва, че младите български творци могат да творят смело и да покоряват света", разказват от фондация "Първа клапа" по повод първия си проект, изграден на принципа "учене чрез правене".

През втората половина на 19-и век смелостта превръща разбойника Шибил в заплаха за властта. При един от набезите си той се среща с Рада и между тях пламва любов. Същевременно, за главата на хайдутина е обявена награда. Знатният търговец, Велико кехая, за да засвидетелства подкрепата си към османската власт в борбата със зачестилите хайдутски набези, скроява капан за Шибил - собствената си дъщеря, Рада. Без знанието на Рада, се заплита любовна клопка, с непредотвратим горчив край. В стремежа си да бъдат заедно, двамата герои избират смъртта като единствен начин да сбъднат любовта си. Защото, както отбелязва и разказвачът на тази история, смъртта е само праг, а любовта е вечност.
Действието се развива през четирите сезона на годината и пресъздава цялата красота на българската природа. Оператор е Стефан Врачев.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини