18 °C

Изложба в Асеновград разкри българското образование в миналото (снимки)

  „Едно място за всяко нещо и всяко нещо на мястото си” е фотодокументална изложба на Национален музей на образованието – Габрово.

  Експозицията бе гост в Асеновград, като беше позиционирана в Градска библиотека "Паисий Хилендарски".

  Изложбата представи богатството от експонати, обединени от идеята на Константин Иречек, че „цялата история на Българското Възраждане е и история на българското училище”.

  „Едно място за всяко нещо и всяко нещо на мястото си” проследява историята на образованието – от килийните през елино-българските в Свищов и Карлово до създаването на първото новобългарско училище в Габрово през 1835 г., по идея и със спомоществуванието на Васил Априлов и Николай Палаузов.

  Експозицията показва заслугата на Неофит Рилски и неговите ученици за откриването на нови взаимни, новобългарски учебни заведения в Копривщица, Сопот, Карлово и Калофер по примера на Габровското.

  Отделя се място и на девическото образование, свързано с имената на Анастасия Димитрова и Анастасия Тошева.

  По повеля на времето, взаимните училища се издигат до класни. Появяват се и първите гимназии – Болград (1859 г.), Пловдив (1868 г.) и първата пълна (седмокласна) гимназия в Габрово (1872 г.).

  Изложбата представя оригинални издания на граматики и буквари, взаимоучителни таблици, съгласителни на учители, писма между училищни настоятелства, отчети за успеха и поведението на учениците. Илюстрирано е материалното изграждане на българското училище с помощта на различни документи: волни помощи и разписки за дарени суми.

  Националният музей на образованието – Габрово е създаден през 1973 г. Той е наследник и продължител на първия Държавен училищен музей от 1905 г.

  Неговият фонд съхранява паметта на българското образование - около 200 000 документа, снимки и веществени материали, свързани с просветното дело от X век до наши дни. Възстановките на килийно училище, на детска градина от края XIX век, на първото новобългарско училище показват духа на нашето образователно минало.

  Източник: Asenovgrad.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 14.06.2021

  Последни новини