Проверяват "Пирогов" за фалшиви хоспитализации

„Имаме данни и предварителни сигнали за нарушения по отношение на НЗОК и за фалшиви хоспитализации в „Пирогов”. Към момента в лечебното заведение тече проверка. Не става въпрос за чистка, но в страната и София има няколко проблеми болници". Това каза в студиото на „Здравей, България” зам.-министърът на здравеопазването Димитър Петров.

Той добави, че Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания е в изключително лошо състояние.

Сертификатите за COVID-19

„Казусът с издаването на сертификати и антигенните тестове не зависи от Министерството на здравеопазването, а от Европейската комисия. Водят се разговори и тече процедура. Ще настояваме този казус да се уреди. Предполагаме, че до 15 юни всичко ще е ясно”, обясни  Петров.

За Агенцията по вписванията:

„Все още не сме получили отговор от Правосъдното министерство. Реакцията беше по-скоро провокирана от казуса с „Александровска” болница. В „Лозенец” има обжалване и спиране не по същество, а спиране по вписването от СГС. По същия казус има жалба и от „Александровска” болница, но решението на съда е отрицателно. Те отказват да спрат вписването. Спира го Агенцията”, обясни Петров.

„Не е работа на Агенцията да проверява основания. Те се проверяват от съда. Работата на Агенцията е да направи вписването. Не им е работа да преценяват дали някой пише грамотно”, добавя зам.-министърът.

За криминалните трансплантации:

„Агенция "Медицински надзор" е сезирала ДАНС и здравния министър за тези случаи. ДАНС е препратила информацията и до ГДБОП. Не подлежи на съмнение, че бившият здравен министър е бил сезиран за тези случаи”, обясни Петров.

По негови думи процесът около тези незаконни трансплантации е продължил около година и половина.

„В украински вестници се появи информация за починал донор. Извършваме проверка и по тези сигнали”, каза още Петров.

Източник: nova

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини