9 случая на издевателства в затворите за 4 г., проверяват 4 обществени поръчки

За четири години и половина в затворите у нас са установени 9 случая на издевателства над лишени от свобода. Това сочи проверка за периода от януари 2017 г. до май тази години. Всички те са свързани с полова неприкосновеност на лишените от свобода. Това каза заместник-министърът на правосъдието Мария Павлова пред журналисти в Софийския затвор. Всички случаи са докладвани в прокуратурата, по 6 от тях има образувани досъдебни производства, две са приключили с осъдителни присъди, каза Павлова. 

Миналия месец започна проверка на затворите и арестите от 2017 година до днес по заповед на правосъдния министър Янаки Стоилов. Причината бе казаното от бизнесмена Светослав Илчовски, че е имало видео с издевателства над бизнесмен, докато той бил в ареста.

Мария Павлова отговори категорично отрицателно на въпроса някой от установените при проверката случаи да е във връзка със сигнала.

"Все пак в сигнала нямаше никаква конкретика нито за време, нито за място. За периода, за който се коментираше, няма установено такова действие в никой от затворите", обясни Мария Павлова.

Миналата седмица от правосъдното министерство съобщиха, че във връзка с образувано дисциплинарно производство срещу старши комисар Десислав Трайков, началник на Софийския затвор, е отстранен от длъжност до приключване на производството.

Мария Павлова обясни, че то е образувано във връзка с постъпили множество сигнали. Те са за нарушения, свързани с реда за допуск, с отдаването на затворнически труд, с така наречените ВИП килии.

"Затова се извършват проверките, докато не приключат проверките няма как да оповестим повече информация", каза още Мария Павлова.

Министерството на правосъдието поиска Агенцията за държавна финансова инспекция да провери за нередности в четири обществени поръчки в затворите, съобщи още Павлова.

Поръчките са за доставка на униформено облекло на надзирателите през цялата година. А освен това и специални дрехи за дезинсекция и дератизация. Става дума за използваните препарати във връзка с ковид-мерките и арестите и затворите, както и за регулярните мерки по обезпаразитяването от дървеници, хлебарки и гризачи.

Обществената поръчка в съдебна охрана е за доставка на 8 конвойни автомобила, а в Държавно предприятие "Фонд затворно дело" ще бъде проверена обществената поръчка за доставки на храни и напитки на едро за лавките и бюфетите в арестите и затворите.

Министерството на правосъдието е поискало още от Агенцията за държавна финансова инспекция да провери как са формирани цените за продажба на доставените в държавното предприятие стоки към изтърпяващите наказания в местата за лишаване от свобода.

"Идеята, освен всичко останало, е по този начин да се проверят и вътрешните механизми за проверка в самото министерство, тъй като всички тези проверки, всичките тези обществени поръчки, са минали през вътрешна проверка от контролния орган в Министерство на правосъдието", посочи Мария Павлова.

Освен това АДФИ се е самосезирала в началото на тази седмица и вече е започнала проверка за обществената поръчка за доставката на храни в затворите.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Па
    Паржу
    3 0
    20:05, 10 юни 2021
    Умната, гербер.чета, бай Ста.ври ва чака.
Последни новини