ЦИК отказва да харчи безразборно пари за машини, очаква компромис

Сделка за машините за гласуване по всяка вероятност ще има, но все още не е финализирана. Това заяви пред БНР заместник-председателят и говорител на ЦИК Цветозар Томов по повод проведената вчера вечерта среща между Комисията и производителя "Смартматик".

Той очаква, че до края на седмицата всичко ще бъде изяснено.

По отношение на договора, който ЦИК ще предложи на "Сиела Норма" за логистиката и софтуерното осигуряване на машините на предстоящия вот, Томов обясни, че без сключването на такъв договор, колкото и машини да има, няма да може да бъдат използвани.

Той увери, че от Холандия и Тайван могат да бъдат осигурени над 1500 устройства. По негови думи чрез сухоземен транспорт ще бъдат доставени машините от Холандия, както и тези, които ще потеглят към секциите в чужбина, с изключение на устройствата, предназначени за САЩ.

Томов посочи, че продължават преговорите около транспорта, логистиката на машините и процедурата за актуализирането на софтуера за всеки следващ вот.

Той поясни, че целта е до президентските избори наесен ЦИК да е самостоятелна и да не зависи от никого за актуализирането на софтуера за следващи избори.

ЦИК в сегашния ѝ състав няма намерение да харчи безразборно пари на данъкоплатците, категоричен бе Томов. Той увери, че ще се търсят максимално изгодни за страната и за ЦИК финансови условия при реализацията на сделката.

Според него е възможен ценови компромис и ще се намери оптимално финансово решение.

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини