Как да използваме алое вера при слънчеви изгаряния?

Алое вера е тропическо лечебно растение, което се използва от хиляди години за лечение на кожни заболявания, като рани и изгаряния.


Помага ли алое вера при слънчево изгаряне?

Бистрият гел, съдържащ се в дебелите листа на растението, подпомага процеса на оздравяване при слънчево изгаряне. Съединение в алоето, наречено алоин, отговаря за противовъзпалителните свойства на растението. Алое вера подпомага овлажняването на кожата и може да предотврати лющенето, което понякога се случва след изгаряния.
Алое вера е полезно за лечение на изгаряния от първа до втора степен, които включват леки до умерени слънчеви изгаряния.


Как да използваме алое вера?
При слънчево изгаряне намажете слой гел, извлечен директно от листата на растението, в случай, че го отглеждате вкъщи. Гелът се нанася директно върху засегнатия участък. В случай, че нямате алое у дома, потърсете 100% гел от алое вера в аптека. Той се прилага няколко пъти на ден. Избягвайте лосиони с алое с добавени оцветители и парфюми.
Не лекувайте тежки изгаряния от трета или четвърта степен с алое вера у дома. Те се нуждаят от спешна медицинска помощ и трябва да бъдат лекувани в болница.


Има ли странични ефекти?
Прилагането на алое вера върху кожата е малко вероятно да причини вредни странични ефекти според Националния институт по екологични здравни науки на САЩ.
Поглъщането на алое вера може да предизвика коремни спазми, диария или влошаване на запека.
Вероятността за алергична реакция към алое вера е по-голяма при хора, алергични към чесън, лук или лалета.


Има ли други ползи от използването на алое вера?
При външно приложение алое вера помага за поддържане на кожата чиста и овлажнена, може да се използва като алтернатива на водата за уста, за по-бързото зарастване на анални фисури, както и при суха коса, когато се прилага директно върху скалпа.


При вътрешна употреба алое може да помогне за облекчаване на запека и понижаване на кръвната захар при хора с диабет тип 2.

Материалът има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете лечение, задължително се консултирайте с лекар.

Източник: http://puls.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини