Мистерия около „кенчето”, пратило 16-годишна в Пирогов

Момичето, което беше прието в „Пирогов" със съмнения за сериозни изгаряния след консумация на безалкохолно ще бъде изписано утре.

Подробности за състоянието й даде професор Огнян Бранков от лечебното заведение, който беше категоричен, че момичето е извън всякаква опасност и се чувства много добре. Няма никакви изгаряния на стомаха и хранопровода.

По-рано днес на пациентката са били извършени фиброскопски изследвания, които не са установили нищо тревожно. Професор Бранков не можа да даде отговор на въпроса какво точно е имало в кенчето, тъй като обясни, че то е дадено за експертиза. Веднага след инцидента момичето се е почувствало зле и е повърнало, което най-вероятно е предотвратило и по-сериозно усложнения. След това кенчето е било взето от служители на СДВР и тепърва ще се установява дали в съдържанието му е имало киселина.

Попитан какво точно се случило според него той предположи, че най-вероятно действително в безалкохолното е имало киселина, въпреки че той самият не е виждал кенчето и не е видял какво всъщност е било, както стана ясно по-рано.

„Още чакаме да излязат резултатите и да стане ясно какво е веществото. Към момента може би наистина става въпрос за детска игра". Това коментираха неофициално от БАБХ във връзка с вчерашния инцидент.

Макар и просто като хипотеза от Агенцията по храните са на мнение, че няма как в кенчета, които предварително са дезинфекцирани да попадне нещо и най-вероятно в случилото се има замесени и други лица, „защото чисто технологично няма как да се случи". Именно това е и причината от СДВР да се заемат със случая и именно те да вземат пробата.

Междувременно стана ясно, че СДВР, които вчера заявиха, че кенчето е от известна марка и я назоваха, вече не са сигурни какво всъщност е било то. От столичната дирекция на полицията отказах да дадат повече подробности около инцидента, докато не свърши съвместната проверка с БАБХ.

Проф. Бранков съобщи още, че за последните 20 години лекарите от „Пирогов" са оказали помощ на общо 7-8 случаи на хора, натровили се след употреба на безалкохолни или бира. Той дори разказа един почти куриозен случай, при който баба е извела внучето си на неделна разходка, но вместо с торта или със сладки възрастната жена решила да почерпи себе си и внучето си с бира. След това двамата попаднали в „Пирогов".

Понякога само една капка е достатъчна за сериозни последици, отбеляза проф. Бранков. Той съобщи, че в момента в „Пирогов" е прието 2-годишно дете, което е отпило препарат за почистване, който не е бил затворен. Детето е в много тежко състояние със сериозни изгаряния по хранопровода и ще се наложат редица операции, разясни професорът.

В този смисъл той се обърна със съвет към родителите да скриват далече от малчуганите у дома опасните препарати, както и лекарствата.

Проф. Бранков съобщи още, че колективът на детската хирургия на „Пирогов" ще дари 3 000 лева на кампанията „Българската Коледа", които ще бъдат изразходвани в помощ на детското здравеопазване.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини