Сет Шостак: Ако извънземни посетят Земята, „те няма да са живи“

През последните десетилетия начинът, по който ние, хората, си представяме първия контакт с извънземни, еволюира до известна степен. Да, научната фантастика продължава да разчита на класическата тропа, според която един ден органични форми на живот ще се появят буквално от нищото, без дори да ни изпратят бърз комуникационен сигнал на езика на математиката. Астрономи, физици и множество хора, работещи за SETI обаче, бавно, но сигурно започват да изоставят идеята, че когато се срещнем с извънземни интелигентни форми на живот, те ще имат нещо общо с нас.

В статия, публикувана в The Guardian, старши астрономът от SETI Сет Шостак твърди, че ако един ден извънземните навестят нашата планета, според законите на физиката пред нас ще стои нещо коренно различно от организмите, които сме свикнали да виждаме на Земята.

„Малко е вероятно извънземните, които навестят планетата ни, да са базирани на въглерода форми на живот – те няма да са нито окосмени, нито неокосмоени – пише д-р Шостак. – Техните когнитивни способности най-вероятно няма да се захранват от гъбеста маса от клетки, която ние наричаме мозък. Вероятно ще са надхвърлили границите на биологичния интелект, вероятно дори на биологията.“

„Те няма да са живи.“

Според него причината за това е, че за органичните създания перспективата да посветят десетилетия от своя живот (и този на поколенията си) на гигантско пътешествие през междузвездното пространство, не е особено привлекателна. С най-бързия метод на пътуване, с който разполагаме в момента, ще ни бъдат необходими 75 000 години, за да достигнем Проксима Кентавър – най-близката до нас звезда. Дори и да разполагахме с конкретни доказателства за живот на Проксима Кентавър b – планетата, открита в обитаемата зона на Проксима Кентавър – ще бъде особено трудно да убедим когото и да било да обрече наследниците си на космическо пътуване, което ще отнеме много повече време, отколкото е било нужно на човечеството да нарасне от няколко хиляди души до 7,674  млрд.

Въпреки че е възможно извънземните цивилизации да са много по-напреднали от нас, те все пак трябва да се подчиняват на законите на физиката. Ако открият начин да ускорят пътуването, то това ще е за сметка на използването на огромни количества енергия. Дори и тогава е малко вероятно, че планираните разстояния ще могат да бъдат изминати в рамките на техния биологичен живот.

Шостак обаче твърди, че ако не бързаш заникъде, можеш спокойно да изминеш тези разстояния.

„Машините – пише той – няма да се оплакват, ако ги натовариш на космически кораб за период от десетки хиляди години. Те няма да се нуждаят от храна, кислород, хигиенизиране или забавление. И освен това няма да настояват за двупосочен билет.“

В края на краищата какъв е неговият извод: „на кого му пука“, ако ще са машини?

По-рано Шостак се бе обзаложил, че в рамките на няколко десетилетия хората ще открият извънземна форма на живот във Вселената. „SETI удвоява скоростта си приблизително на всеки две години, защото скоростта до голяма степен зависи от компютрите – казва астрономът пред The ​​Debrief. - Така че просто следвайте закона на Мур и се обзалагам на по чаша кафе от Starbucks за всички, че ще намерим нещо до 2036-та."

Източник: obekti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини