Белгийски първоинстанционен съд отсъди в полза на ЕС по спора с "АстраЗенека"

Първоинстанционен съд в Брюксел е решил днес по делото, заведено от Европейската комисия срещу производителя на ваксини против Ковид-19 "АстраЗенека", че спешно трябва да се доставят 50 милиона дози препарат до 27 септември. Това съобщи ЕК.

До 26 юли трябва да се доставят в ЕС 15 милиона дози, до 23 август - 20 милиона дози и останалите 15 милиона - до посочената крайна дата. При неспазване на тези срокове дружеството ще трябва да плати неустойка от 10 евро на недоставена доза.

Съдът преценява, че производителят е нарушил сериозно поетите задължения към ЕС и не е направил "всичко по силите си" за изпълнение на договора. Отчита се, че е трябвало да бъдат правени доставки от британските заводи на производителя, посочени по договор.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ев
    Еврогеец
    1 0
    08:51, 20 юни 2021
    На никой ли не му прави впечатление .че споровете в Ес се решават в Холандия и Белгия. Ей затова англичаните се махнаха. Това е отказ от суверенитет. При проблеми с България пак чужди съдии ще решават. Ние като се отказахме от суверенитет имаме ли държава или не.
Последни новини