Проверка свари язовир "Скокът" да прелива неконтролируемо

Водното ниво на язовир "Скокът" в Ловешко е на кота преливен ръб. Това е установила проверка на комисия, назначена със заповед на областния управител инж. Светослав Славчев, на язовир "Скокът" в землището на ловешкото село Скобелево и барата, тръгваща от селото и вливаща се в Продимчешката бара, съобщават от областната администрация. Поводът за проверката са наводнените обекти в Северната индустриална зона на Ловеч вследствие на интензивните валежи на 10 и 11 юни т.г.

Язовир "Скокът" е собственост на община Ловеч, която има сключен договор с оператор на язовирната стена и съоръженията за стопанисване, поддържане и техническа експлоатация.

В момента на огледа язовирът е преливал неконтролируемо през преливника. Имало е висока тревна растителност и единични храсти, като това е установено и при извършена през септември м. г. проверка на междуведомствена комисия, назначена от областния управител. Тогава на собственика Община Ловеч са дадени предписания за почистване със срок 31 май 2021 г., които до момента не са изпълнени.

При огледа на Продимчешката бара е установено, че коритото е обрасло с гъста тревна и храстовидна растителност, има и единични дървета и надвиснали клони. Констатирани са и битови отпадъци при мостовото съоръжение в кв. "Продимчец". При преминаване на високи води през речното легло на този участък би се създала значителна опасност от наводняване на прилежащите терени.

Комисията дава предписания в най-спешен порядък да се предприемат дейности по почистване на руслата на Скобелевската и Продимчешката бара.

Община Ловеч трябва до 22 юни да предостави становище какви дейности са предприети до момента във връзка с осигуряване на необходимата проводимост на речните легла на Продимчешка и Скобелевска бара в регулацията на град Ловеч, както и уведомявани ли са арендатори и ползватели на язовири, попадащи в териториалния обхват на общината, за дадените указания за предприемане на действия в усложнена метеорологична обстановка от собствениците на язовирни стени и съоръженията към тях.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини