Чавушоглу призова Европейския съвет да даде мандат на Комисията за осъвременяване на митническия съюз между Турция и ЕС

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу призова Европейския съюз да направи от предстоящата среща на Европейския съвет повратен момент за отношенията между Анкара и Брюксел, съобщи "Хюриет дейли нюз".

На пресконференция в края на тридневния Дипломатически форум в Анталия Чавушоглу призова ЕС да предприеме конкретни стъпки в тази насока, включително мандат, който да упълномощи Европейската комисия да преговаря с Турция за митнически съюз.

ЕС не трябва повече да бави Турция, каза министърът. "ЕС трябва да се върне на масата (на преговорите) сега. Ние очакваме конкретни стъпки от ЕС", заяви Чавушоглу и отправи призив към лидерите на ЕС да започнат разговори за осъвременяване на митническия съюз и на споразумението за миграцията с Анкара, за да отговорят на нуждите, които се пораждат от текущите проблеми.

Осъвременяването на митническия съюз не е политически въпрос, то е в полза и на двете страни, каза турският външен министър.

Той каза, че има някои стъпки, които трябва да бъдат приети по отношение на други елементи на сделката за миграцията от 2016 г., включително визовата либерализация за пътуванията на турски граждани в ЕС. "Не трябва да блокираме върху няколко думи и да губим време за изпълнението на оставащите критерии", заяви той.

Чавушоглу припомни думите на европейски политици, които заявяват, че въпреки различията Турция е незаменим и важен съюзник за ЕС. "Тези думи може и да звучат добре. Но има ли изобщо някакви конкретни стъпки? Засега никакви. Ние очакваме конкретни стъпки от тази среща", заяви турският министър на външните работи.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини