Седмиците на модата търсят пътя си след Ковид-19

Париж поема щафетата на мъжката мода след Милано от вторник с няколко дефилета, а през юли е Седмицата на висшата мода. Между отсъстващи големи марки и новите формати, секторът търси своите изразни средства след пандемията, предаде АФП.

"Диор", "Ермес" и още четири модни къщи са поканили публика за дефилетата си на Седмицата на мъжката мода в Париж. За нея са се записали 72 марки.

В Милано три модни къщи - "Долче и Габана", "Етро" и "Армани" представиха колекциите си на живо. Нюйоркската седмица на модата ще възобнови дейността си чак през септември, а Лондонската, която стана "полово неутрална", премина във виртуален формат.

В Париж виртуални остават "Луи Вюитон", "Дрис ван Нотен", "Йоджи Ямамото", "Исе Мияке", "Льове", "Том Браун".
"Има много голямо желание за връщане към присъственото" - заяви Паскал Моран, изпълнителен президент на френската Федерация на висшата мода и модата.

След пандемията от Ковид-19, която революционизира представянето в интернет "ще навлезем в смесена физическа и цифрова вселена, вече няма да е само едното или другото, ще бъдат двете заедно, което е иновативен фактор", подчерта той.

След като представи колекцията си мъжка мода на 8 април в Шанхай на живо, художественият директор на "Берлути" Крис ван Аш напусна модната къща. Тогава генералният й директор Антоан Арно обяви, че тя вече ще следва собствен календар.

От Париж ще отсъства и Еди Слиман, художествен директор на "Селин". Още преди пандемията той мислеше, че седмиците на модата са "отживелица". Еди Слиман представи мъжката и женската си колекция през февруари и април с филми, заснети в замъци.

На Седмицата на мъжката мода в Париж обаче се завръщат "Куреж" и "Баленсиага". За нея се надпреварват и млади марки от цял свят.

За седмицата на висшата мода през юли присъстевни дефилета са обявили "Шанел" и "Диор". 

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини