ББР с ново ръководство

Фондът на фондовете дава 80% процента от обезпечението на отпусканите кредити за всяка фирма по програмата "Възстановяване" за малкия и среден бизнес, представена днес от министъра на икономиката Кирил Петков и министъра на финансите Асен Василев. Останалите 20% от обезпечението се поемат от банките, отпускащи кредита, които в момента са 5 - Пощенска банка, Банка ДСК, ОББ, Райфайзен и Първа инвестиционна банка.

Всички банки, които искат да кандидатстват пред Фонда на фондовете, могат да отпускат кредити по тази програма, поясни министър Асен Василев. Ресурсът се разпределя от Фонда на фондовете - която банка отпуска повече кредити, тя получава повече ресурс. "С тази програма ние мобилизираме 2,5 милиарда капитал, който да стигне до бизнеса", каза той.

Лихвите ще са пазарни, без преференции, но с възможност за една година гратисен период. Максималният срок на кредита е 7 години.

Максималният размер на кредита е 3 млн. лев. или до 70% от оборотите на фирмата за 2019 или 2020 год., по-голямото от двете.

Програма е наистина за възстановяване на фирмите, които са били успешни преди коронавируса - да получат достъп до оборотни средства или за инвестиции. Развитието на малкия и среден бизнес е обект на други проекти на министерство на икономиката, стана ясно от думите на министър Петков. Днес той е обсъдил приоритетите с новото ръководство на ББР - висока добавена стойност, износа, малкия и среден бизнес.

От днес имаме нов управителен съвет и нов надзорен съвет на Българската банка за развитие, обяви министърът на икономиката Кирил Петков.

Една от осемте фирми, които са получили близо 1 милиард лева от ББР, ще върне до дни 40 милиона лева от получения кредит, допълни министър Петков. Той не уточни за коя от осемте компании, получили щедрите заеми, иде реч, но обяви, че сега се надява тези 40 милиона да отидат за финансиране на 40, а защо не и за 400 малки и средни предприятия.

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Фи
    фирмаджия
    2 0
    10:34, 23 юни 2021
    На това се казва хвърляне на прах в очите! Защо не пишете как фалипарата офшорка на А Василев дължи 11 мил. данъци на обидиненото кралство!

Още новини

Последни новини