Създатели на ваксини срещу Ковид-19 бяха удостоени с наградата "Принцесата на Астурия"

Седем учени, допринесли за създаването на ваксини срещу Ковид-19, бяха отличени с престижната испанска награда "Принцесата на Астурия" за научни изследвания, съобщи Асошиейтед прес.

Журито на наградата обяви, че лауреатите на приза тази година са Каталин Карико от Унгария, американците Дрю Уайсман и Филип Фелгнър, Йозлем Туречи и Угур Шахин от Германия, канадецът Дерик Роси и Сара Гилбърт от Великобритания.
Всички те са "водещи фигури в един от най-значимите подвизи в историята на науката".

"С дългогодишните си кариери във фундаменталните изследвания те прокараха пътя за иновативни приложения, сред които и създаването за изключително кратък период от време, на ефективни ваксини за борбата срещу пандемията от Ковид-19", аргументираха се членовете на журито.

"Тяхната работа е ярък пример за значението на фундаменталната наука за защита на общественото здраве по целия свят", посочва още журито.

Годишната награда "Принцесата на Астурия" с парична премия от 50 000 евро се връчва в осем категории от фондация на името на наследничката на испанския престол принцеса Леонор.

Наградите, които се връчват и в областта на изкуството, спорта, социалните дейности и други, са сред най-престижните в испаноговорящия свят. Церемонията по връчването на наградите "Принцесата на Астурия" обичайно се провежда през октомври в северния испански град Овиедо

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини