Кихането може да е симптом на COVID-19 при ваксинираните

Въпреки че ваксините COVID-19 помагат за овладяване на пандемията, нито една не осигурява 100% защита и все още е възможно да се заразите.

Милиони участват в проучване чрез в приложението ZOE COVID Study - едно от най-масовите, извършвано от компанията  ZOE и Кралския колеж в Лондон. То има за цел да изграждани по-ясна картина симптомите на COVID-19 при хора, които се заразяват, след като са ваксинирани.

Въпреки че основните симптоми - загуба на обоняние (аносмия), кашлица, треска, главоболие и умора, остават важни, изследввнето установява, че кихането много е по-чест признак на инфекция при ваксинираните.

Кихането обикновено не е симптом на COVID-19 и е много по-вероятно да е признак на обикновена настинка или алергия. 

Данните от проучването ZOE COVID обаче показват, че кихането повече от обикновено може да е признак на COVID-19, но само при хора, които са били ваксинирани.

Кога кихането може да е признак на COVID-19?

Все още може да се заразите с COVID-19, след като сте били ваксинирани. Ваксинираните хора изпитват същите видове симптоми като неваксинираните, но заболяването им е по-леко и по-кратко. Също така се знае, че повече хора имат асимптоматичен COVID-19 след ваксиниране.

Данните от проучването ZOE COVID Study показват, че хората, които са били ваксинирани и след това са имали положителен тест за COVID-19, по-често съобщават за кихане като симптом в сравнение с неваксинираните. Това предполага, че безпричинното често кихане след ваксиниране може да е признак на COVID-19.

Важно е обаче да запомните, че връзката между кихането и COVID-19 не е много силна, така че трябва да сте нащрек за 20-те симптома на заболяването, независимо дали сте били ваксинирани или не, пишат изследователите.

Ако сте ваксинирани и започнете безпричинно да кихате често, трябва да останете вкъщи и да си направите тест за COVID-19, особено ако живеете или работите около хора, които са изложени на по-голям риск от заболяването, съветват от ZOE COVID.

В момента във Великобритания се правят тест за COVID-19 само при кашлица, треска или загуба на обоняние. Но чрез проучването на симптомите на ZOE COVID, човек може да получи тест, ако регистрира някой от известните симптоми в приложението.

Кихането е ключов начин за разпространение на вирусите, затова авторите отново напомнят да се покрива устата при това и да не се пипа лицето и очите с ръце, докато не бъдат измити старателно.

Кихането много може да е потенциален признак, че някой ваксиниран има COVID-19 и колкото и да е лек, трябва да направи тест и да се самоизолира, за да защити своите приятели, семейство и колеги.

Независимо дали сме ваксинирани или не, всички ние все пак трябва да внимаваме да следваме съветите за "ръце, лице, дистанция, чист въздух", за да защитим собственото си здраве, както и хората около вас в семейството, работното си място и общност.

Коментари в сайта

Последни новини