Германският стартъп Next.е.GO ще прави електромобили в България до 2 години

Германският стартъп Next.е.GO е чуждестранният инвеститор, който е напът да инвестира 140 млн. евро в завод за производство на електромобили в България. В страната ни ще се произвеждат изцяло електромобили, които ще са предназначени предимно за износ, като резервните части за тях също ще се произвеждат предимно от български компании, съобщи в сряда икономическият министър Кирил Петков. Очаква се производството да започне до 2 години.

Ще се произвеждат цели електромобили с части от България

“Ще потвърдя, става въпрос за германския производител Next.е.GO. Най-хубавото е, че друга голяма фирма, работеща в България - Bosch реално ще доставя частите за тези коли, т.е. голяма част от частите ще бъдат произведени в България”, посочи още Петков.

Той отбеляза, че така се заформя клъстер в автомобилостроенето, защото български фирми, които произвеждат части, ще продават на завода, който ще произвежда в България електромобили за износ.

”Това е точно целта, за която съм се борил последните 6-8 седмици да имаме повече такива успехи”, добави министърът.

Той контрира информации, че сделката била договорена още от предходното правителство и сега служебното правителство само я официализирано.

"Това, което ми казаха, че се говорило, че тази сделка се работила много от преди и сега само се подписвала, това са абсолютни глупости. Реално договаряхме я всеки ден в последните 5 седмици. Щом още не мога да го обявя като финално решение, смятайте, че нищо не е било решено", каза Петков.

Министърът посочи, че се окачва меморандумът с германския инвеститор да бъде подписан в събота, като пред министерството се очаква да има и два електромобила на фирмата.

Производството започва до 2 години

От думите на Кирил Петков стана ясно, че производството на електромобили у нас ще започне до 2 години.

"Хубавото е, че те бързат и то бързат с голяма скорост, защото в момента конкуренцията на електромобили е голяма и който първи излезе на пазара с най-новите автомобили, той има предимство. Надяваме се, че до година и половина, две години ще излезе строителството на завода и ще имаме първите произведени коли", каза Петков.

По неофициална информация пpoизвoдcтвoтo щe бъдe cитyиpaнo в Лoвeч, ĸaтo щe ce изпoлзвa пpoизвoдcтвeнaтa бaзa нa зaвoд "Бaлĸaн", coбcтвeнocт нa бpaтятa Kиpил и Гeopги Дoмycчиeви. Двaмaтa бизнесмени също били yчacтвaли aĸтивнo в пpeгoвopитe oĸoлo пpoeĸтa, твърди Economic.bg.

Стартъпът Next.e.GO е основан през 2015 г. от проф. д-р Гюнтер Шух в Аахен с визията да развива серия трайни електрически превозни средства. В момента за компанията работят около 400 служители и се използва мрежа от изследователски и технологични компании в седалището ѝ в RWTH Aachen Campus, става ясно от сайта на компанията

Компанията произвежда електромобила си от 2018 г. e.GO Life.Базовата му цена е 26 560 евро. В Германия държавата дава субсидия, която заедно с бонус от производителя стига до 9570 евро за покупка на електромобил.

Източник: mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини