Поскъпва производството на цигари и лекарства у нас

С 0.5% се увеличава общият индекс на цените на производител през ноември 2023 г. спрямо предходния месец. Това показват данните на Националния статистически институт.

Покачване с 2.5% се отчита при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ, както и в добивната промишленост - с 1.1%. Намаление пък има в преработващата промишленост - с 0.2%.

По-ниски цени в преработващата промишленост са отчетени при: обработка на кожи; производство на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - с 10.5%, при производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 0.9%, и при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 0.6%.

Покачване на цените е регистрирано при производство на основни метали - с 2%, както и при производството на изделия от каучук и пластмаси - с 1.8%.

Общият индекс на цените на производител през ноември е с 11.2% под нивото на същия месец на миналата година.

Спад на цените се наблюдава при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 31.6%, в добивната промишленост - с 3.2%, и в преработващата промишленост - с 1.1%.

Съществено намаление на цените в преработващата промишленост е отчетено при производството на химични продукти - с 14.5%, при обработката на кожи; производство на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - с 9.6%, и при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 9.5%.

Значително поскъпване има при: производството на тютюневи изделия - с 44.4%, производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - с 21.3%, и при производството на лекарствени вещества и продукти - с 11.2%.

НСИ отчита, че индексът на цените на производител на вътрешния пазар нараства с 0.7% през ноември спрямо октомври 2023 г. Повишение е отчетено при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2.9%, и в добивната промишленост - с 2.3%, докато в преработващата промишленост се наблюдава намаление - с 0.8%.

По-ниски цени в преработващата промишленост са регистрирани при: обработката на кожи; производство на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - с 0.7%, и при производството на напитки - с 0.6%. Увеличение на цените е регистрирано при: производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 1.1%, производството на химични продукти, както и производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - с по 0.7%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар намалява с 14.6% спрямо ноември 2022 г. Спад на цените е отчетен при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 30.3%, в преработващата промишленост - с 1.4%, и в добивната промишленост - с 0.2%.

Спрямо ноември 2022 г. съществено намаление на цените в преработващата промишленост е регистрирано при: производството на химични продукти - с 22.2%, производството на основни метали - със 7.9%, и при производство на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 5.3%.

Ръст на цените има при: производството на тютюневи изделия - с 58.6%, обработката на кожи; производството на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - с 14.2%, и производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 10.6%.

Индексът на цените на производител на международния пазар нараства с 0.3% през ноември спрямо октомври, а спрямо съответния месец на 2022 г. е отчетено намаление с 4.7%.

 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини