Останки на епископски дворец от V век са разкрити край Търговище

Останки на епископски дворец от V век изникнаха при тазгодишните разкопки на античния и средновековен град Мисионис, съобщи на БТА проф. Николай Овчаров. Проучванията са минали под неговото научно ръководство, заедно с екип на археолога Стефан Иванов от Историческия музей в Търговище.

Работата по обекта е започнала още преди 60 години от покойния проф. Димитър Овчаров, но през 2019 г. учените попадат на уникалния по своя план дворец на епископите от същата епоха.

Архитектурният ансамбъл вече е напълно проучен. Става дума за класически домус - разпространена форма на римските дворци още от античния период, обясни Овчаров.

Комплексът е с правоъгълен план и размери 20 на 15 метра. Точно в центъра се намира малък правоъгълен двор, покрит с каменни плочи, който е бил открит към небето, за да бъде осветявана вътрешността. Около двора са разположени верижни помещения, покрити с керемиден покрив. Разпознати са останките на епископските апартаменти, трапезарията и вероятно - малък параклис за архиерея. В двореца се е влизало през двукрила врата, водеща към една от улиците на Мисионис. Според Овчаров към епископския ансамбъл се отнася и великолепната кръщелня - баптистерий, открита през предишните години.

Има още стотици находки - златни апликации, стъклени чаши за пирове, многобройни монети и други предмети. Интересни са и фрагментите от надписи, които предстои да бъдат разчетени.

Епископските резиденции от раннохристиянския период са доста рядко срещани в проведените досега проучвания в България, отбелязват учените. Това показва, че през V-VI век Търговище е бил един от важните административни и духовни центрове в Североизточна България.

Откритата монументална раннохристиянска архитектура потвърждава, че по тези места са проповядвали последователите на апостол Андрей Първозвани, смята проф.Овчаров. Неслучайно, до този момент в Мисионис са открити вече три огромни раннохристиянски базилики. Тези земи през I-ви век са покръстени именно от този следовник на Иисус Христос и брат на апостол Петър. Съществува хипотеза, че той е бил ученик на самия св.Йоан Кръстител.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини