"Да разтвориш юмруците" спечели Голямата награда в раздела "Особен поглед" в Кан

Руската режисьорка Кира Коваленко спечели Голямата награда в раздела "Особен поглед" на 74-ия кинофестивал в Кан с филма "Да разтвориш юмруците", съобщиха ТАСС и Ройтерс.

Решението на журито беше обявено във Фестивалния дворец от председателя му, британската режисьорка Андрея Арнолд. Наградата получи продуцентът на филма Александър Роднянски, тъй като Кира Коваленко нямаше време да се върне за церемонията.

Действието във филма се разиграва в малко миньорско градче в Северна Осетия, където след трагичните събития главният герой Заур премества семейството си. Той отглежда синовете и дъщеря си строго, без да осъзнава разликата между бащините грижи и прекалената защита. Филмът показва как дъщерята се опитва да се освободи от контрола му.

Секцията "Особен поглед" е втората по важност след основната конкурсна програма в Кан. Тя дава възможност на млади режисьори да участват в престижния кинофестивал. Тази година сред 20-те филма, включени в нея, беше и българо-френският "Жените наистина плачат" ("Сестри") на Мина Милева и Весела Казакова.

Кинофестивалът в Кан започна на 6 юли. Той завършва довечера с обявяването на наградените в основната конкурсна програма.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини