Прокурор Трифонова прекратила проверката, защото пострадалите отказали да дадат сведения

Бившият прокурор от Софийската районна прокуратура Вероника Трифонова съобщи пред бТВ, че е отказала да проведе разследване за полицейско насилие, защото двама от пострадалите са отказали да дадат сведения за случилото си.

Името на Трифонова, която в момента е европейски делегиран прокурор от екипа на Лаура Кьовеши, беше споменато при днешното изслушване на вътрешния министър Бойко Рашков за случаите на полицейско насилие по време на протестите срещу управлението на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев през юли миналата година. "Нашият нов европейски делегиран прокурор Трифонова е прекратила преписката миналата година, след като от дирекция "Вътрешна сигурност" са ѝ били изпратени, а тя не е установила полицейско насилие", заяви Рашков.

Според нея информацията на Рашков не е съвсем коректна. Нейна задача било да изясни дали има полицейско насилие спрямо само трима от задържаните зад колоните на Министерския съвет. Тя не назова имената, но от прессъобщение на прокуратурата, разпространено след интервюто, са посочени инициалите - Е.М., Ц.Ц. и А.Н., два то които съвпадат с имената на Евгени Марчев и Цветелина Цветкова, които днес присъстваха на изслушването по темата в пленарната зала.

"Като прокурор в районна прокуратура аз съм наблюдавала една проверка, която първоначално се е водила от СДВР за три от лицата, задържани под колоните. Аз съм иззела проверката от СДВР и съм я възложила на "Вътрешна сигурност". Смятам, че това е правилното, а не СДВР да проверяват собствените си служители", каза прокурорът в интервю по телефона за бТВ.

По думите й за един от тях е образувано досъдебно производство за лека телесна повреда. Трифонова подчерта, че това не е станало наскоро, а още миналата година след приключване на проверката. Добави, че е постановила да се разпитат свидетели и всички установени задържани и да се извършат експертизи, които да докажат кой е евентуалният извършител. Затова и в постановлението не е посочено от кого е извършено насилието. Не зная дали има повдигнати обвинения срещу полицаи, каза тя.

"За две от другите лица е постановен отказ, защото като се явили в Дирекция "Вътрешна сигурност", те собственоръчно са отказали да дадат сведения за това какво се е случило с тях ", уточни Трифонова. След първия отказ тя поискала двамата да дадат сведения пред нея като наблюдаващ прокурор, но те отново не се явили.

Тя добави, че е изпратила на двамата засегнати прокурорския акт за прекратяването на проверката, с който "могат да защитят правата си" и посочила реда, по който може да стане това. Докато била на поста си в районна прокуратура такава жалба не била постъпила.

"Не знам дали има повдигнати обвинения, защото към момента на образуване аз не съм повдигала обвинения", каза прокурор Трифонова.

Запитана дали е гледала кадрите с полицейско насилие, разпространени в петък, тя отговори, че не е категорична, че е гледала същите кадри. "Гледала съм сходни кадри преди повече от осем месеца. Точно заради тях съм преценила, че има данни за извършено престъпление, спрямо едно от лицата, за които е трябвало аз да се произнеса", каза прокурорът. На записите от камерите, които тя е гледала, не е имало насилие срещу другите двама.

На въпрос за насилието над Цветелина Цветкова - момичето с разкъсана блуза, снимано от полицай с личния му телефон, прокурорът отговори, че поведението на служителя на реда може да се квалифицира като обида.

По думите й нейни колеги са водили също разследвания за превишаване на служебни правомощия от полицаи спрямо други пострадали, но тя няма информация за развитието им.

Адвокатът: Ако ги бяха убили, пак ли щяха да прекратят?

В същото предаване депутатът Николай Хаджигенов, който е адвокат на петима от пострадалите същия ден - 10 юли 2020 г., поясни, че подзащитните му са отказали да дават показания, защото такава била стратегията на защитата. "Прецених, че няма да окажем съдействие на никой и някой ден, като има възможност - ще се изправим пред истинското правосъдие. Надявам се този ден да дойде скоро", каза Хаджигенов и запита иронично: "Не били дали показания пострадалите. Ако ги бяха убили, пак ли щяха да го прекратят?" Според него действията срещу Цветкова могат да се определят като блудство, а не като обида, както смята прокурорът.

Прокуратурата защити колегата си

След интервюто на Трифонова Софийска районна прокуратура разпространи позиция, с която "остро се противопоставя на отправените от служебния министър на вътрешните работи г-н Бойко Рашков внушения по адрес на прокурор Трифонова, които уронват престижа на съдебната власт". Според държавното обвинение така министърът е накърнил независимостта на съдебната власт. В позицията се напомня, че Трифонова е избрана за европейски делегиран прокурор след конкурс. Софийска районна прокуратура ще сезира Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за това, че е засегнато доброто й име. Ще бъдат уведомени и Народното събрание, президентът, Европейският парламент, Европейската комисия, Европейската прокуратура, Венецианската комисия и Консултативният съвет на европейските прокурори.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Чи
    читател
    8 -3
    19:04, 17 авг 2021
    Поредната пушилка с която да скрият че пари няма в хазната и ни чака тежка инфлация и тежка зима.
  • 2
    Са
    Сараите
    5 -1
    22:45, 17 авг 2021
    Поредната пеевска калинка се прави на луда.

Още новини

Последни новини