Необичайни струпвания на мечки на брега Сахалин

По устията на реките се събират по 10-12 животни, за да дебнат за розова сьомга. По това време мечкте би трябвало отдавна да са се качили нагоре по течението за хвърлянето на хайвера и да се хранят не само с риба, но и с горски храни.

Анормалните за това време струпвания на мечки в устията на реките в североизточната част на Сахалин, включително от резервата, се наблюдават тези дни, според група доброволци от регионалния държавен резерват "Восточен". Учените обясняват това с факта, че местата за хвърляне на хайвера на най-важните реки на острова остават полупразни и едновременно с това върви активен риболов на розова сьомга.

В реките Венгери и Пурш-Пурш, съобщава Sakhalin Environmental Watch, има остър дефицит на хайвер на розова сьомга. Нивото на реките тук не надвишава 10%. При устието на всяка от двете реки се наблюдават по 10-12 мечки, които не се канят да отидат, както се полага, във вътрешността на резервата. Обикновено по това време те вече са се разпределили по цялата дължина на реките, хранейки се не само с риба, но и с плодове и друга растителна храна. Така следвайки розовата сьомга нагоре по реките те усвояват и растителни хранителни вещества, което осигурява нормалния процес на натрупване на мазнини за зимата.

За да помогнат на животните, еколозите призовават да бъде прекратен риболова и "да оставят рибата да хвърли хайвера си".

Коментари в сайта

Последни новини