Свиневъдите искат спешна среща с министъра на земеделието

От Асоциацията на свиневъдите в България настояват за спешна среща с Министерството на земеделието, за да се очертае развитието на сектор земеделие и животновъдство за 10 или 20 години напред. Според тях трябва да се преразгледа и начинът, по който се тълкуват европейските директиви за борбата с африканската чума по свинете. В Южна България за три дни бяха потвърдени 3 огнища и според свиневъдите животните не трябва поголовно да се избиват, защото това ще доведе до масови фалити в бранша.

През 2019 година африканската чума по свинете порази 3 свинекомплекса в Русенско. Два от тях, след много трудности, възстановиха производството си, но този в Николово така и не заработи.

Бяха нанесени огромни щети – хора останаха без работа, увеличи се вносът, повишиха се цените. Затова от бранша призовават да има нов подход при борбата с африканската чума.

"Ако има едно заразено животно, да се изолира, да се унищожи, другите да се следят, да не се унищожават. Тия зони с блокирането, то се доказа миналата година – нищо не помогнаха", каза изп. директор на свинекомплекса в село Голямо Враново Вихрен Димитров.

Неясен остава и начинът, по който болестта е проникнала в свинекомплексите при всички мерки, които се вземат.

"Този вирус е по-скоро икономически, а не биологически вирус", каза изпълнителният директор на свинекомплекса в село Голямо Враново Вихрен Димитров.

Преди 2 години като разпространители на заразата бяха посочени и домашните прасета, какъвто е и сега единият случай в Пазарджишко. Тогава Огнян Торлаков от село Николово беше принуден да заколи двете си животни. И вече се е отказал да гледа прасета.

"След като казаха, нали, забраниха, няма смисъл. През 20 дена, през 15 дена – от Русе, от София, от Стара Загора - идват все на проверки", каза Огнян Торлаков.

За да няма сътресения в животновъдството, според свиневъдите, трябва да има цялостна концепция за развитието на сектора.

"Трябва да има една дългосрочна стратегия за развитието на земеделието в България за 10, 20, 30 години, а не да работим на парче, да се дават огромни субсидии, примерно, на хора които са вече светлинни години напред – зърнопроизводителите, а пък ние постоянно да сме на ръба на оцеляването", каза изпълнителният директор на свинекомплекса в село Голямо Враново Вихрен Димитров.

Според Вихрен Димитров има дисбаланс в земеделието и държавата трябва да се намеси, за да защити интересите на българските производители и потребители.

Източник: БНТ

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини